Výbuch cisterny blízko letiska v Pakistane si vyžiadal dve obete a osem zranených

Ako oznámilo v noci na pondelok čínske veľvyslanectvo v Pakistane, pri nedeľnom výbuchu v blízkosti letiska v pakistanskom meste Karáči prišli o život dvaja občania Číny.

Snímka obrazovky 2024-10-07 o 5.59.52 pri nedeľnom výbuchu v blízkosti letiska v pakistanskom meste Karáči prišli o život dvaja občania Číny. Reprofoto: X/Yorumcu_6X

Miestna polícia a regionálna vláda informovali, že pri najväčšom letisku v Pakistane vybuchla cisterna. Na mieste zasahovali vojaci, píšu agentúry AP a AFP.

Predstaviteľ regionálnej vlády v rozhovore pre televíznu stanicu Geo povedal, že išlo o útok, ktorého cieľom boli cudzinci. K útoku sa prihlásila separatistická militantná organizácia Balúčska oslobodzovacia armáda (BLA). Vo vyhlásení uviedla, že sa zamerala na konvoj čínskych inžinierov a investorov.

Čínska ambasáda vyzvala pakistanské úrady, aby „útok dôkladne vyšetrili, prísne potrestali vrahov a zároveň prijali opatrenia na úplné zaistenie bezpečnosti čínskych občanov, inštitúcií a projektov“.

V Pakistane pracujú tisíce čínskych robotníkov, z ktorých väčšina sa podieľa na čínskej infraštruktúrnej a investičnej iniciatíve Jeden pás, jedna cesta (OBOR), známej aj ako Nová hodvábna cesta. Medzi zranenými sú aj policajti a okolnosti explózie sú predmetom vyšetrovania.

BLA sa usiluje o odštiepenie provincie Balúčistan od Pakistanu. Organizácia zaútočila na čínskych občanov aj v minulosti a tvrdí, že etnickí Balúčovia nedostávajú spravodlivý podiel na bohatstve, ktoré vyťažili zahraniční investori.

(tasr)