Vzdušné útoky v Libanone sú podľa šéfa OSN pre utečencov porušením medzinárodného práva

Šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Filippo Grandi v nedeľu uviedol, že vzdušné útoky v Libanone predstavovali porušenie medzinárodného humanitárneho práva v dôsledku zásahu civilnej infraštruktúry a civilných obetí na životoch.

Snímka obrazovky 2024-10-03 o 18.26.59 Dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku v štvrti Dahíjeh na južnom predmestí Bejrútu. Foto: TASR/AP

„V spôsobe leteckých útokov ktoré priniesli deštrukciu alebo poškodili civilnú infraštruktúru, zabili civilistov, ovplyvnili humanitárne operácie, bolo žiaľ veľa prípadov porušenia medzinárodného humanitárneho práva,“ povedal šéf UNHCR médiám v libanonskej metropole Bejrút.

Grandi podľa agentúry Reuters navštívil Libanon v čase, keď táto krajina zápasí s vysídlením viac než 1,2 milióna ľudí v dôsledku rozšírenej izraelskej vzdušnej a pozemnej operácie, ktorá je podľa tvrdení Izraela zameraná na ciele Iránom podporovaného libanonského militantného hnutia Hizballáh.

Boje sa predtým prevažne sústredili na izraelsko-libanonské pohraničie a prebiehali paralelne s vojnou v Gaze, ktorú vedie Izrael voči palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas.

Všetky strany konfliktu a tí, ktorí na ne majú vplyv, by mali podľa Grandiho „zastaviť tento masaker, ktorý sa v súčasnosti deje v Gaze i v Libanone“.

(tasr)