V záujme dosiahnutia mieru musí svet podporiť Izrael, vyhlásil Herzog na výročie vojny

Jicchak Herzog si v pondelok ráno, presne rok po tom, ako Hamas spustil útok na Izrael, minútou ticha v kibuci Reim uctil obete útoku.

Snímka obrazovky 2024-10-07 o 8.07.14 Členovia losangeleskej židovskej komunity a medzináboženskí lídri slávnostne zapaľujú sviečky v deň prvého výročia od útoku Hamasu na Izrael v Los Angeles. Foto: TASR/AP

„Svet si musí uvedomiť a pochopiť, že v snahe zmeniť smerovanie dejín, priniesť mier a lepšiu budúcnosť pre región musí podporiť Izrael v jeho boji proti nepriateľom,“ povedal Herzog v prejave.

V kibuci Reim vlani militanti zaútočili na hudobný festival Nova a zabili tam najmenej 370 ľudí. Na spomienkovom podujatí sa zúčastnili rodinní príslušníci obetí, píše agentúra AFP.

Izraelská armáda uviedla, že krátko po začiatku spomienkových podujatí boli z Pásma Gazy na Izrael vypálené štyri rakety. Dodala, že tri z nich zachytila protivzdušná obrana a jedna dopadla na otvorené priestranstvo.

Podľa armády plánovalo radikálne palestínske hnutie Hamas v pondelok ráno spustiť rozsiahly raketový útok na Izrael. Armáda dodala, že plány militantov zmarila.

V Izraeli je v pondelok naplánovaná séria spomienkových podujatí a zhromaždení pri príležitosti výročia útoku, ktorý si vyžiadal približne 1 200 obetí a viedol k začiatku vojny v Pásme Gazy, v ktorej dosiaľ zahynulo najmenej 41 870 ľudí.

(tasr)