Exšéfa TANAP-u vyšetruje polícia, zastrelil psa rodine s dieťaťom. Situácia ho mrzí ľudsky

Bývalý riaditeľ Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) a v súčasnosti zamestnanec Správy TANAP-u Peter Liška mal zastreliť psa rodine obyvateľa spod Tatier. Incidente sa stal uplynulý víkend na cyklochodníku medzi Mlynicou a Novou Lesnou.

462193736_551595730877215_8917513031720656783_n Bývalý riaditeľ Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) a v súčasnosti zamestnanec Správy TANAP-u Peter Liška mal zastreliť psa rodine obyvateľa spod Tatier. Foto: FB/TANAP

O prípade informovala iniciatíva My sme les na základe zverejneného statusu majiteľa psa na sociálnej sieti. Pes mal mať obojok a Liška ho mal podľa iniciatívy zastreliť v blízkosti deväťročného dieťaťa a jeho mamy.

My sme les zároveň upozornilo, že v zákone o poľovníctve sa v poľovnom revíri zakazuje voľný pohyb psa vo vzdialenosti väčšej ako 50 metrov od osoby, ktorá ho vedie. Uvádza sa tam tiež, že člen poľovníckej stráže je pri plnení úloh oprávnený usmrtiť v revíri voľne sa pohybujúceho psa vo vzdialenosti väčšej ako 200 metrov od najbližšej pozemnej stavby.

„To sa nevzťahuje na poľovníckeho psa a na psa s obojkom alebo prsným postrojom, pričom tie musia byť vo výraznej farbe odlišnej od farby jeho srsti,“ uviedli z iniciatívy. Aktivista Ondrej Kameniar tvrdí, že Liškovo konanie je absolútne neakceptovateľné.

Liška v stanovisku k incidentu okrem iného uviedol, že za svoje konanie berie plnú zodpovednosť. Ak by však majiteľka dodržiavala aspoň základné pravidlá vodenia psov do lesov národného parku, takáto nepríjemná situácia podľa neho nenastane.

Objasnil, že pri ochrannej službe v súkromných lesoch vo vlastnom území TANAP-u, kde je hospodárom a poľuje tam, napadla jeho sprevádzajúceho poľovného psa, sučku bavorského farbiara, dvojica agresívnych túlavých psov bez viditeľného označenia a náhubkov.

„V okolí neboli žiadni ľudia, o čom som sa dôkladne presvedčil, a tak som bezpečne vystrelil na agresívnejšieho psa. Po výstrele asi zo vzdialenosti 100 metrov nejaká žena krikom privolávala psov. Po chvíli vybehla s košíkom húb v oranžovom oblečení z lesného porastu aj s dieťaťom v červenom oblečení. Nakoľko útok druhého psa na sučku stále trval, žena ho odvolala a pripla na obojok s vôdzkou,“ priblížil bývalý šéf TANAP-u.

Dodal, že žena zavolala políciu, privolanú hliadku on sám doviedol na miesto odstrelu, aby tam vykonala povinné úkony. Následne žena išla s hliadkou podať na oddelenie trestné oznámenie. „Ľudsky mi je tejto situácie ľúto, hlavne dcérky majiteľky psa, ktorej som ponúkol zaobstaranie nového psíka,“ dodal Liška.

Podotkol tiež, že majiteľ psov, ktorý celú kauzu medializoval, na hubačke nebol a prišiel až po manželkinom telefonáte.

Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová potvrdila, že na Obvodnom oddelení Policajného zboru vo Vysokých Tatrách bolo v tejto súvislosti prijaté trestné oznámenie. Z dôvodu vecnej príslušnosti ho zaslali príslušníkom enviropolície.

Martina Petránová zo Správy TANAP-u v reakcii na incident uviedla, že ide o územie mimo ich správy, patrí však do vyhradeného poľovného revíru TANAP-u, kde pravidelne dochádza k usmrcovaniu lesnej zveri túlavými psami. Správa TANAP-u si však počká na výsledky vyšetrovania.

(tasr)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok