Stoltenberg prevezme funkciu predsedu Mníchovskej bezpečnostnej konferencie

Bývalý generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prevezme funkciu predsedu Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC) budúci rok vo februári. Nahradí nemeckého diplomata a súčasného predsedu Christopha Heusgena.

Belgium NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

„Len zopár medzinárodných platforiem je tak dôležitých ako MSC pri presadzovaní prevencie konfliktov, dialógu a medzinárodnej spolupráce. Celý svoj politický život som venoval udržiavaniu mieru. Je pre mňa obrovská česť slúžiť ako predseda Mníchovskej bezpečnostnej konferencie a prispieť k jej misii ‚mier cez dialóg'“, uviedol bývalý šéf NATO podľa agentúr Reuters, AFP a DPA.

Stoltenberg bol medzi rokmi 2000 až 2013 takmer desať rokov premiérom Nórska. V roku 2014 bol vymenovaný za generálneho tajomníka NAT0 a členovia Aliancie jeho funkčné obdobie predĺžili štyrikrát.

Začiatkom tohtoročného októbra ho vo funkcii vystriedal bývalý holandský premiér Mark Rutte.

Mníchovská bezpečnostná konferencia bola založená v roku 1963. Každý rok vo februári sa na nej v Mníchove zídu hlavy štátov, premiéri, ministri mnohých krajín, vojenskí experti či predstavitelia zbrojárskeho priemyslu, aby diskutovali o problémoch bezpečnostnej politiky.

V poradí 61. Mníchovská bezpečnostná konferencia, na ktorej prevezme Stoltenberg funkciu predsedu, sa uskutoční 14. až 16. februára.

(tasr)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok