O post lídra britskej Konzervatívnej strany sa uchádzajú už len traja kandidáti

Zo súboja o post predsedu Konzervatívnej strany vo Veľkej Británii v utorok vypadol exminister bezpečnosti Tom Tugendhat. V stredu sa voľba zúži na posledných dvoch kandidátov a konečný výsledok by mal byť známy 2. novembra.

James Cleverly. Foto: TASR/AP James Cleverly. Foto: TASR/AP

V utorkovom kole hlasovania umiernený bývalý minister zahraničných vecí a vnútra James Cleverly získal 39 hlasov, s 31 hlasmi nasledoval bývalý minister pre imigráciu Robert Jenrick. Na treťom mieste skončila podľa Reuters exministerka obchodu Kemi Badenochová s 30 hlasmi.

Webová stránka Conservative Home píše, že Cleverly si polepšil po výročnej konferencii strany na prelome septembra a októbra a preskočil dlhodobú favoritku Badenochovú.

Všetci traja kandidáti sa zhodujú na tom, že chcú opätovne zjednotiť stranu, ktorá sa počas posledných ôsmich rokoch vo vláde zmietala v chaose, škandáloch a hlbokých rozkoloch.

Takisto sa chcú vrátiť ku konzervatívnym koreňom, ich postoje sa však líšia, pokiaľ ide o spôsoby riešenia prisťahovalectva, teda otázky, ktorú voliči považujú za čoraz dôležitejšiu.

Od nového lídra sa očakáva, že pri ďalších voľbách najneskôr o päť rokov stranu opäť privedie k moci. V júli konzervatívci v parlamentných voľbách utrpeli zdrvujúcu porážku.

(tasr)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok