Egypt a Jordánsko varujú, že región je na pokraji vojny

Ministri zahraničných vecí Egypta a Jordánska vyjadrili v utorok solidaritu s Libanonom. Egypt a Jordánsko sú jediné dve arabské krajiny, ktoré s Izraelom uzavreli mier.

profimedia-0918238546

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadí na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským partnerom Badrom Abdalattím vyzval na ukončenie „izraelskej agresie na troch frontoch“ – v Pásme Gazy, na okupovanom Západnom brehu Jordánu a teraz v Libanone.

„Odsudzujeme izraelskú agresiu v Libanone, odsudzujeme izraelské ostreľovanie libanonského hlavného mesta, odsudzujeme izraelské zabíjanie Libanončanov,“ vyhlásil Safadí.

Ammán aj Káhira opakovane varovali, že región je na pokraji vojny. Obvinili Izrael z toho, že s ním napriek systematickému porušovaniu medzinárodného práva západní spojenci zaobchádzajú, akoby bol beztrestný. „Máte krajinu, ktorá stojí nad zákonom a nikomu sa nezodpovedá,“ vyhlásil Abdalattí.

Izrael útočí proti libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh v Libanone od 23. septembra. O život už prišlo najmenej 1150 ľudí a milión ľudí muselo opustiť svoje domovy.

(tasr)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok