Scholz chce kontroly na nemeckých hraniciach čo najdlhšie

Od polovice septembra sa na nemeckých hraniciach zvýšili kontroly s cieľom obmedziť počet osôb prichádzajúcich bez povolenia na pobyt. Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz priznal, že s kontrolami je "veľa problémov".

Scholz znova vylúèil dodanie riadených striel Taurus na Ukrajinu Olaf Scholz. Foto: TASR/DPA

„Budeme to robiť tak dlho, ako to pôjde. A to bude veľmi dlho,“ povedal Scholz v relácii televíznej stanice RTL podľa agentúra DPA.

Od 16. septembra sa na nemeckých hraniciach zvýšili kontroly s cieľom obmedziť počet osôb prichádzajúcich bez povolenia na pobyt. Ako posledné boli zavedené kontroly na hraniciach s Dánskom, Belgickom, Holandskom a Luxemburskom.

Na hraniciach s Francúzskom prebiehali dočasné kontroly pre olympijské hry už od konca júla. Rozhodnutie zaviesť kontroly vyvolalo v niektorých susedných krajinách podráždenie. Všetky susedné krajiny Nemecka patria do schengenského priestoru, v rámci ktorého sa za bežných okolností cestuje bez kontroly na vnútorných hraniciach.

Nemecko však už v októbri 2023 obnovilo kontroly na niektorých hraničných priechodoch so Švajčiarskom, Českou republikou a Poľskom, aby zabránilo pohybu migrantov. Hraničné kontroly mali byť oficiálne iba dočasné, ale Berlín ich opakovane niekoľkokrát predĺžil, a to aj na hraniciach s Rakúskom, kde fungujú už od septembra 2015.

(tasr)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok