Maroko je pripravené repatriovať nelegálnych migrantov, ktorí sú v Európe

Maroko v utorok oznámilo, že je pripravené prijať späť svojich štátnych príslušníkov, ktorí nelegálne emigrovali do Európy, a obvinilo hostiteľské krajiny z oneskorenia repatriácie.

Migranti na Regrútskej ulici v Bratislave MIgranti. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Marocký minister zahraničných vecí Násir Búríta v utorok uviedol, že kráľovstvo je „pripravené repatriovať každého nelegálneho migranta, ktorý sa osvedčí ako Maročan a ktorý opustil marocké územie“.

„Maroko je pripravené, ale je pripravená aj druhá strana?“ povedal Búríta na tlačovej konferencii a dodal, že Rabat „nepotrebuje dostávať lekcie“ o boji proti nelegálnej migrácii.

Opatrenie prichádza v čase, keď francúzski zákonodarcovia vyzývajú na sprísnenie migračnej politiky po tom, ako bol v septembri zatknutý marocký nelegálny migrant podozrivý zo zabitia 19-ročnej francúzskej študentky.

Podozrivého z vraždy zatkli vo Švajčiarsku 25. septembra, štyri dni po tom, ako sa v lese na západe Paríža našlo telo 19-ročnej študentky.

Migrant už bol predtým odsúdený za znásilnenie z roku 2019 a a dostal príkaz opustiť krajinu. Francúzske orgány po jeho zatknutí uviedli, že Maroko nereagovalo na ich žiadosť o vydanie povolenia na jeho okamžitú deportáciu. Rabat neskôr oznámil, že žiadosť nebola vydaná správne.

Nová francúzska pravicová vláda sa zaviazala obmedziť nelegálnu migráciu. Francúzsky minister vnútra Bruno Retailleau nedávno prisľúbil, že zavedie nové migračné predpisy na „ochranu Francúzov“.

(tasr, afp)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok