Von der Leyenová kritizovala Orbánove vyhlásenia o snahách o mier

Predsedníčka Európskej komisie v stredu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu vystúpila kriticky na adresu maďarského premiéra, ktorý krátko predtým predstavil priority maďarského predsedníctva v Rade EÚ.

Belgium EU Commission

Ursula von der Leyenová tiež vyhlásila, že ešte stále sú v EÚ lídri, ktorí za vojnový stav na Ukrajine neobviňujú „agresora, teda Rusko“, ale Ukrajincov. Pomohla si paralelou, keď položila otázku, či by títo lídri obvinili z diania v roku 1956 Maďarov, v roku 1968 občanov Československa či v roku 1990 Litovčanov za to, čo sa dialo na podnet Moskvy.

Uviedla, že Ukrajinci bojujú za slobodu a „je len jedna cesta na dosiahnutie mieru“, a to je ďalej pomáhať Ukrajincom, ekonomicky, finančne aj vojensky. Upozornila, že minulý týždeň eurokomisia oznámila poskytnutie 35 miliárd eur ako makrofinančnú pôžičku, čo bude splatené z výnosov zo zmrazených ruských aktív.

„Budeme stáť pri Ukrajine počas tejto zimy a tak dlho, ako to bude potrebné,“ dodala šéfka eurokomisie.

V oblasti konkurencieschopnosti pripomenula správu Maria Draghiho a potrebu odstraňovať bariéry na jednotnom trhu, ktoré predstavujú aj čínske clá a opatrenia brániace európskym firmám pôsobiť cezhranične. Spomenula, že EÚ sa snaží budovať úniu úspor a investícií. Zároveň však vníma to, že maďarská vláda ide opačným smerom a vzďaľuje sa jednotnému trhu a to v dobe, kedy maďarský HDP na hlavu je už nižší ako v susedných krajinách.

Von der Leyenová pripomenula aj úsilie o dekarbonizáciu, čo kráča ruka v ruke so znižovaním závislosti od ruských fosílnych palív, avšak s odkazom na Orbána dodala, že sú tu lídri, ktorí trvajú na fosílnych palivách z Ruska a idú proti spoločnej deklarácii krajín EÚ z Versailles z roku 2022.

Šéfka Komisie sa dotkla aj témy migrácie, o ktorej hovoril aj Orbán, a uviedla, že je to európska výzva, ktorá si vyžaduje spoločnú reakciu. Aj preto bol prijatý nový pakt o migrácii a azyle, ktorý „treba implementovať“ a EÚ sa zameriava na štáty s vonkajšími hranicami Únie.

Zároveň dodala, že nechápe, prečo Orbánova vláda predčasne prepúšťa odsúdených pašerákov migrantov, čím „hádže problém za múry susedov“. Poukázala na to, že maďarská vláda dáva pracovné povolenia pre ruských občanov „bez dodatočných bezpečnostných previerok a kontrol“, a že nový vízový režim sa stáva bezpečnostným rizikom nielen pre Maďarsko, ale pre všetky členské štáty EÚ.

Pýtala sa tiež, prečo maďarská vláda dovoľuje čínskej polícii pôsobiť na jej území, a či tým neotvára zadné dvierka pre pôsobenie zahraničných síl v Európe.

Von der Leyenová pripomenula, že Orbán v roku 2011, počas prvého predsedníctva v Rade EÚ, sľuboval, že bude kráčať v stopách revolucionárov z roku 1956, a že EÚ musí zostať zjednotená.

„To platilo vtedy aj dnes. Tak sa obraciam na maďarských občanov: sme jednou rodinou. Vaša budúcnosť je našou budúcnosťou a 10 miliónov Maďarov má dobrú príležitosť túto budúcnosť vytvárať,“ odkázala v závere svojho vystúpenia.

(tasr)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok