Česko opäť získalo členstvo v Rade OSN pre ľudské práva, Saudská Arábia doplatila na popravy

Tajné hlasovanie Valného zhromaždenia OSN o nových osemnástich členoch do Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) na trojročné funkčné obdobie od januára 2025 pozná výsledky.

Sála Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku. Foto: TASR/AP Sála Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku. Foto: TASR/AP

Členom UNHRC sa opäť stalo aj Česko, ktoré v tajnom hlasovaní získalo 166 z celkových 190 platných hlasovacích lístkov. Členovia OSN zvolili do UNHRC okrem iného aj Južnú Kóreu, Katar, Kongo, Španielsko či Kolumbiu, Cyprus a Švajčiarsko.

Ako informoval Reuters, Saudská Arábia, ktorá kandidovala v ázijsko-pacifickej skupine, súboj o kreslo v UNHRC tesne prehrala, pričom na päť miest vyčlenených pre túto skupinu kandidovalo šesť uchádzačov. Na piatom mieste so 124 hlasmi skončili Marshallove ostrovy. Saudskú Arábiu podporilo 117 hlasujúcich, takže sa jej miesto v UNHRC neušlo.

V deň hlasovania vo Valnom zhromaždení OSN sa na verejnosti objavila správa organizácie Reprieve, podľa ktorej Saudská Arábia tento rok popravila najmenej 212 ľudí, čím prekonala svoje predchádzajúce rekordy – 196 ľudí popravených v roku 2022 a 172 ľudí popravených v roku 2023.

Saudskoarabský mediálny úrad nereagoval na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie. Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán sa pritom pred časom vyjadril, že jeho kráľovstvo pracuje na reforme svojho prístupu k trestu smrti.

Odkedy princ Muhammad bin Salmán v roku 2017 pri palácovom prevrate prevzal moc nad Saudskou Arábiou, čelí kritike za potláčanie opozície i za svoj údajný príkaz na zabitie opozičného novinára Džamála Chášukdžího v roku 2018. Vláda Saudskej Arábie akúkoľvek účasť princa na vražde poprela a tvrdí, že tento čin spáchala zločinecká skupina.

Rada, ktorú tvorí 47 členských krajín, je hlavným medzivládnym orgánom OSN zodpovedným za ľudskoprávne témy. Slúži ako priestor na debaty o rôznych otázkach – od slobody prejavu cez ochranu menšín po ozbrojené konflikty. Vysiela pozorovateľov, vydáva odporúčania a pravidelne hodnotí situáciu vo všetkých krajinách OSN.

(tasr)