Pred plnoletosťou je znásilnené v subsaharskej Afrike každé piate dievča

Viac ako 79 miliónov žien a dievčat v subsaharskej Afrike bolo v detstve vystavených znásilneniu a sexuálnemu násiliu, vyplýva z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil Detský fond OSN (UNICEF).

F21YMrQXQAAifJL Ilustračná snímka. Africké deti. Foto: Alson Manyama/Twitter

Najnovšie zozbierané údaje podľa UNICEF poukazujú na to, že pokiaľ ide o dievčatá, patrí tento región medzi najhoršie miesta na svete. Organizácia odhaduje, že sexuálne násilie sa globálne dotklo približne 370 miliónov dievčat a žien. V prípade subsaharskej Afriky je to jedno z piatich dievčat a žien, ktoré pred dovŕšením 18 veku života zažije sexuálny útok alebo znásilnenie.

„Sexuálne násilie na deťoch je škvrnou na našom morálnom svedomí,“ podotkla výkonná riaditeľka UNICEF-u Catherine Russellová.

Podotkla, že tieto čísla boli zverejnené prvýkrát a dospelo sa k nim výpočtom dát pochádzajúcich z jednotlivých štátov a medzinárodných prieskumných programov z obdobia rokov 2010 až 2022. Šéfka štatistiky UNICEF Caludie Cappová však upozornila, že v údajoch sú nevyhnutné medzery a poukázala aj na nedostatočné hlásenia z jednotlivých krajín.

„Poznáme obmedzenia, chceli sme však túto záležitosť konečne zviditeľniť prostredníctvom čísel,“ povedala Cappová pre AFP.

„Je to desivé,“ uviedla v tejto súvislosti Nankali Maksudová, regionálna špecialistka na násilie na deťoch so sídlom v kenskom Nairobi. „Sú to celé generácie traumy,“ dodala s tým, že táto trauma má rozsiahle dôsledky pre rozvoj.

„Vynakladáme množstvo energie na to, aby sme dievčatá dostali do škôl, ale dievča, ktoré bolo znásilnené alebo vystavené sexuálnemu útoku, sa nie je schopné učiť,“ dodala Maksudová.

Čísla sú pritom najvyššie v regiónoch zasiahnutých konfliktom a nestabilitou. Humanitárne agentúry v Sudáne napríklad upozornili na riziká, aké pre tamojšie dievčatá a ženy plynú z pretrvávajúceho konfliktu v tejto krajine.

Prví respondenti začiatkom tohto roka pre organizáciu Human Rights Watch (HRW) uviedli, že počet nahlásených prípadov sexuálneho násilia je len zlomkom zo skutočného čísla, pretože množstvo obetí nechce alebo nie je schopné vyhľadať pomoc.

(tasr)