Borrell: Izrael ostreľovaním pozícii OSN prekročil červenú čiaru

Izraelské ozbrojené sily v stredu a vo štvrtok ostreľovali pozície mierových síl OSN v Libanone. Uviedla to Organizácia spojených národov (OSN) s tým, že zranenia utrpeli dvaja príslušníci mierových zborov.

Snímka obrazovky 2024-10-03 o 18.26.59 Dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku v štvrti Dahíjeh na južnom predmestí Bejrútu. Foto: TASR/AP

Na tento krok vo štvrtok reagoval šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Židovský štát podľa neho prekročil ďalšiu červenú čiaru a tvrdí, že pre tento čin neexistuje žiadne ospravedlnenie.

„V Libanone bola nebezpečne prekročená ďalšia červená čiara, keď izraelské sily strieľali na mierových síl OSN, ktorých pozície boli známe. Odsudzujeme tento neprijateľný čin, ktorý nemôže byť ospravedlnený,“ napísal Borrell na X (predtým Twitter).

Incidenty sa odohrali uprostred pretrvávajúcich bojov medzi Izraelom a Hizballáhom, militantnou skupinou, ktorá podporuje palestínsky Hamas.

Izrael tvrdí, že cieľom jeho libanonskej ofenzívy je zabezpečiť návrat domov ľuďom, ktorí boli evakuovaní zo severného Izraela v dôsledku raketového ostreľovania zo strany Hizballáhu.

Izraelské útoky vyhnali z domovov v Libanone za posledných niekoľko týždňov viac ako milión ľudí. Situácia na Blízkom východe sa neustále vyostruje a rastú obavy z ďalšej eskalácie konfliktu.

(bra)