Presvedčte Izrael, aby neútočil na iránsku ropnú infraštruktúru, žiadajú arabské štáty USA

Štáty Perzského zálivu lobujú vo Washingtone, aby americká vláda presvedčila Izrael nezaútočiť na iránske ropné zariadenia.

Nemecko sa pripravuje na možné narušenie dodávok ruského plynu Ropné pole. Ilustračné foto: TASR/AP

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty či Katar sa obávajú, že pri eskalácii konfliktu medzi Izraelom a Iránom by mohli útoky zasiahnuť aj ich ropnú infraštruktúru, informuje agentúra Reuters.

Vymenované štáty zároveň odmietajú poskytnúť Izraelu svoj vzdušný priestor na akýkoľvek útok na Irán, ktorý nie je arabskou krajinou.

Práve počas tohtotýždňových stretnutí Irán varoval Saudskú Arábiu, že nemôže zaručiť bezpečnosť jej ropných zariadení, ak by bola ústretová voči Izraelu pri jeho prípadnom útoku.

Odveta Izraela by zároveň mohla spôsobiť prudké zvýšenie cien ropy aj nad sto dolárov za barel, ak by bol výpadok iránskej ropy príliš veľký. K podobnej situácii došlo v roku 2022 krátko po začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine.

Minulý mesiac Irán expedoval asi dva milióny barelov ropy, čo boli zhruba dve percentá celosvetovej produkcie. Jej odberateľom je takmer výhradne Čína.

(bra)