Prestaňte vyvíjať nátlak na Ukrajinskú pravdu, vyzýva Výbor na ochranu novinárov

Výbor na ochranu novinárov vyzýva ukrajinské orgány, aby prestali vyvíjať tlak na nezávislé médium Ukrajinska pravda a nebránili jeho redaktorom v slobodnej práci. Uvádza to v oficiálnom vyhlásení na svojej webovej stránke.

Russia Ukraine War Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: AP/Evgeniy Maloletka

„Popredné nezávislé ukrajinské médium Ukrajinska Pravda zaplatilo vysokú cenu za štvrťstoročie dôkladného spravodajstva. Snahy kancelárie ukrajinského prezidenta o blokovanie jej práce nie sú ničím iným, ako antidemokratickým krokom vzhľadom na zásadnú úlohu redakcie pri presadzovaní základnej národnej hodnoty, ktorou je sloboda tlače,“ uviedla Gulnoza Saidová, koordinátorka výboru pre Európu a Strednú Áziu.

Ukrajinska pravda je najpopulárnejší spravodajský web na Ukrajine. V stredu sa posťažoval na systematický tlak z kancelárie tamojšieho prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Chceme upozorniť kolegov, partnerov a medzinárodné organizácie na dlhodobý a systematický tlak, ktorý Kancelária prezidenta vyvíja na redakciu a jednotlivých novinárov Ukrajinskej pravdy,“ napísal web v článku podpísanom redakciou ako takou.

Ohrozenie redakčnej práce podľa nej spočíva napríklad v blokovaní komunikácie hovorcov vlády s novinármi Ukrajinskej pravdy, v znemožňovaní ich účasti na rôznych podujatiach či vo vládnom nátlaku na súkromné firmy s cieľom obmedziť inzerciu a podobne.

(bra)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok