Šéf BBC varuje pred ruskou a čínskou propagandou ako dôsledkom škrtov

Šéf BBC zdôraznil, že prístupné a nestranné spravodajstvo nikdy nebolo pre demokracie dôležitejšie ako teraz.

Ilustračná fotografia. Zdroj TASR/AP BBC

Škrty vo financovaní britskej verejnoprávnej stanice BBC a redukcia jej siete World Service umožňujú Rusku, Číne a ďalším aktérom, aby takto vzniknutú medzeru zaplnili z vlastných zdrojov, vrátane „nespornej propagandy“. Vo vysielaní BBC na to v pondelok upozornil generálny riaditeľ BBC Tim Davie.

„Teraz môžeme vidieť jasný dôkaz, že keď World Service ustúpi, nastúpia štátom financované médiá a využijú to,“ povedal Davie.

Priblížil, že ruské médiá sú „neuveriteľne aktívne najmä v Afrike“, kde šíria ruské naratívy – aj za pomoci influencerov zo sociálnych sietí, ktorí napr. aj naživo vysielajú proruské zhromaždenia.
  
Povedal, že Rusko a Čína vynakladajú šesť až osem miliárd libier na rozšírenie svojich globálnych mediálnych aktivít, a to aj v krajinách ako Libanon.

V roku 2022 BBC oznámila zatvorenie svojich arabských a perzských redakcií i zrušenie stoviek pracovných miest – šlo o súčasť plánu s cieľom ušetriť 28,5 milióna libier ročne. V rámci úspor sa vysielanie v rôznych jazykových mutáciách čoraz viac presúva na digitálne platformy.

(tasr)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok