PS podáva podnet na Ústavný súd pre diskrimináciu vyplácania dôchodku vdovám a vdovcom

Predstavitelia Progresívneho Slovenska spolu s vdovou Alenou Weberovou namietajú rozdielne vyplácanie vdovského a vdoveckého dôchodku. To závisí od počtu vychovaných detí.

Snímka obrazovky 2024-10-16 o 9.45.52 Zľava: Lucia Plaváková a Simona Petrík (obe PS) a Alena Weberová, zástupkyňa vdov a vdovcov. Reprofoto: FB/PS

„Vdovy a vdovci na vlastnej koži pociťujú výpadok jeho alebo jej príjmu. Pokiaľ však nevychovali žiadne dieťa, štát na ne dlhodobo kašle a doteraz im neuznal nárok na riadny vdovský dôchodok. To isté sa týka vdovcov,“ vysvetlila v krátkosti situáciu osôb po smrti manžela či manželky Simona Petrík.

Poukázala na fakt, že bezdetné vdovy aktuálne nemajú nárok na riadny vdovský dôchodok okrem dvoch rokov od smrti manžela.

„Následne musia čakať do dovŕšenia dôchodkového veku. Osoba s jedným dieťaťom bude mať opätovný nárok po dovŕšení 57. roku veku, s dvoma deťmi od 52 rokov a osoba s troma a viac deťmi má automatický nárok počas celej doby,“ dodala.

Spresnila, že každá skupina vdov to má inak nastavené. „A je to neférový a diskriminačný stav. Nárok by sa nemal odvíjať od počtu vychovaných detí,“ poznamenala Petrík.

Ako doplnila Lucia Plaváková z PS, počet vychovaných detí nemá vplyv na schopnosť jednotlivca vyrovnať sa so stratou živiteľa.

Okrem toho, že viackrát do parlamentu predložili návrh zákona na priznanie dôchodku všetkých vdovám a vdovcom, koalícia ho ani raz nepodporila. Zo stanoviska Slovenského národného strediska pre ľudské práva taktiež podľa nich vyplýva, že súčasný stav je diskriminačný.

Verejnosti sa prihovorila aj vdova Alena Weberová, ktorá spísala aj petíciu proti zákazu diskriminácie. Vlani ju prijal aj vtedajší štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš, ako aj verejný ochranca práv. Situácia sa však nezmenila.

(max)


Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok