Vzniká nový tím dohliadajúci na sankcie OSN voči Severnej Kórei

USA, Južná Kórea a Japonsko v stredu oznámili vytvorenie nového viacnárodného tímu, ktorý bude monitorovať dodržiavanie sankcií voči Severnej Kórei. Rusko a Čína predtým zabránili pokračovaniu monitorovacích aktivít OSN, informuje TASR podľa Reuters.

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Sankcie OSN boli zamerané proti jadrovým a raketovým programom KĽDR a na ich dodržiavanie dohliadala počas uplynulých 15 rokov skupina expertov OSN. Ich mandát Bezpečnostná rada OSN v marci tohto roka neobnovila vzhľadom na veto Ruska. Čína sa zdržala hlasovania.

Nový mechanizmus nazvaný Mnohostranný tím pre monitorovanie sankcií (MSMT) bude podľa stredajšieho oznámenia pokračovať v práci skupiny expertov OSN. Do iniciatívy sa zapojilo ďalších osem krajín vrátane Británie, Francúzska a Nemecka.

Hoci nový tím nebude mať medzinárodný mandát, bude môcť efektívne monitorovať Severnú Kóreu bez vplyvu Moskvy a Pekingu, ktoré v OSN zľahčovali podozrenia z obchádzania sankcií Pchjongjangom, uviedol podľa Reuters nemenovaný juhokórejský predstaviteľ.

Ďalší predstaviteľ Južnej Kórey povedal, že krajiny zapojené do iniciatívy sa zhodli na naliehavosti vyriešiť medzeru v monitorovacom režime, pretože KĽDR sankcie naďalej porušuje. K práci tímu sa podľa neho môžu pridať ďalšie krajiny.

Washington a Soul obviňujú Severnú Kóreu a Rusko z nezákonných vojenských transakcií. Moskva a Pchjongjang popierajú transfery zbraní, dohodli sa však na posilnení vojenských vzťahov, keď v júni dosiahli dohodu o vzájomnej obrane.

(tasr)


Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok