USA žiadajú Izrael, aby zvýšil pomoc pre Gazu

Lehotu 30 dní dali Spojené štáty americké (USA) Izraelu na to, aby zvýšil úroveň humanitárnej pomoci v Gaze. V opačnom prípade môže prísť o časť dodávok vojenského materiálu. Píše o tom BBC.

Hraničný priechod Rafáh v sobotu otvorili a do tejto palestínskej enklávy cez neho začala prúdiť potrebná humanitárna pomoc. FOTO TASR/AP Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Washington túto požiadavku deklaroval oficiálnym listom a podľa BBC ide o najdôraznejšie varovanie USA adresované niektorému zo spojencov. Deje sa tak navyše počas novej izraelskej ofenzívy na severe Gazy, odkiaľ je hlásené veľké množstvo civilných obetí.

USA v tejto súvislosti tvrdia, že Izrael minulý mesiac zamietol, prípadne zabránil presunu takmer 90 percent humanitárnych transportov medzi severnou a južnou časťou Gazy.

Nemenovaný izraelský predstaviteľ, ktorého BBC cituje, uviedol, že Izrael list analyzuje. Dodal, že židovský štát berie situáciu vážne a má ju v úmysle aktívne riešiť s americkou stranou.

USA sú s veľkým náskokom najväčším dodávateľom zbraní do Izraela. Izraelská armáda sa v uplynulom roku vo vojne proti Hamasu v Gaze vo veľkej miere spoliehala práve na lietadlá, navádzané bomby, rakety a strely dodávané z USA.

(bra)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok