WHO vyzvala na zastavenie útokov na zdravotnícke zariadenia v Libanone

Z 207 zdravotníckych zariadení v oblastiach konfliktu v Libanone je údajne až sto zatvorených. Až päť nemocníc v dôsledku bojov úplne a ďalších päť čiastočne evakuovali. WHO preto vyzýva na zastavenie útokov.

Libanon Jedna zo zasiahnutých oblastí južného Libanonu. Foto: X

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu vyzvala na ochranu zdravotníckych zariadení v Libanone, kde Izrael v uplynulých týždňoch zintenzívnil vojenskú kampaň proti proiránskemu hnutiu Hizballáh. V dôsledku pokračujúcich bojov je znefunkčnených 100 zdravotníckych zariadení na juhu krajiny.

„WHO vyzýva na zastavenie útokov na zdravotnícke zariadenia,“ napísala agentúra OSN vo vyhlásení a dodala, že intenzívne bombardovanie zo strany Izraela „spôsobuje zatvorenie čoraz viacerých zdravotníckych zariadení, a to najmä v južnom Libanone.“

 Údaje WHO hovoria, že od začiatku útokov zahynulo 72 zdravotníkov a 43 z nich sa zranilo. Útoky priamo zasiahli 15 zdravotníckych zariadení a 13 transportov.

Libanonský Červený kríž zároveň v stredu vyhlásil, že dvaja jeho zdravotníci sa zranili pri útoku na dedinu na juhu Libanonu. Červený kríž v nej svoje záchranné práce koordinoval spolu s Dočasnými silami OSN v Libanone.

(tasr, afp)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok