Holandská vláda chce posielať neúspešných žiadateľov o azyl do Ugandy

Holandská ministerka pre obchod a rozvoj Reinette Kleverová zo Strany za slobodu (PVV) sa počas návštevy Ugandy vyjadrila, že kabinet myšlienku deportácií skúma, Kampala sa jej vraj nebráni.

Snímka obrazovky 2024-10-18 o 8.29.56 Ilustračný obrázok. Foto: Unsplash/Mortaza Shahed

Kleverová poskytla len málo podrobností a nie je jasné, či by bol takýto plán legálny alebo uskutočniteľný, ale údajne by mal zahŕňať odmietnutých žiadateľov o azyl z Ugandy a okolitého regiónu – presný zoznam štátov nebol špecifikovaný –, ktorých by Uganda prijala a ubytovala výmenou za finančnú kompenzáciu.

„V konečnom dôsledku chceme obmedziť migráciu,“ povedala v stredu Kleverová zo strany národno-konzervatívneho lídra Geerta Wildersa pre verejnoprávnu televíziu NOS.

Jej ministerstvo uviedlo, že počas svojej návštevy krátko diskutovala o viacerých možnostiach ubytovania v Ugande. Plán je v počiatočnom štádiu, keďže holandský kabinet skúma, „čo je právne možné a žiaduce“, uviedol hovorca v e-maile pre denník Guardian.

Ugandský minister zahraničných vecí uviedol, že krajina je ochotná o tejto možnosti uvažovať. „Sme otvorení akýmkoľvek diskusiám,“ povedal Jeje Odongo pre NOS.

Vo štvrtok sa však ugandský štátny tajomník pre zahraničie Okello Oryem vyjadril odmietavejšie. „Nemyslím si, že by s tým Uganda súhlasila,“ povedal pre agentúru Reuters s dôvetkom, že jeho krajina už poskytla útočisko 1,6 milióna utečencom zo Sudánu, Južného Sudánu a Konžskej demokratickej republiky.

Holandskí opoziční politici tvrdia, že plány podobné britským deportáciám do susednej Rwandy sú „absolútne nerealizovateľné“.

(sab)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok