Pre záplavy evakuovali na severe Talianska vyše tritisíc ľudí, hlásia jednu obeť

V provincii Bologna evakuovali viac ako 2100 ľudí, ďalších 1000 ľudí muselo opustiť svoje domovy v obci Cadelbosco ležiacej neďaleko provinčnej metropoly Reggio Emilia.

Zvyšky búrky Ida spôsobili záplavy aj v štáte Massachusetts Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

V dôsledku extrémneho počasia zahynul v sobotu v meste Pianoro 20-ročný muž, ktorého strhla voda, keď sedel v aute aj so svojím bratom; tomu sa podarilo z vozidla uniknúť.

Takmer všetky rieky v regióne prekročili v nedeľu tretí stupeň povodňovej aktivity. Región Emilia Romagna postihli ničivé povodne a zosuvy pôdy naposledy v máji 2023, keď si vyžiadali 17 obetí a spôsobili škody za miliardy eur.

Výstraha pred nepriaznivým počasím bola pre tento región predĺžená do pondelka. Celkovo sa v „kritickej situácii“ ocitlo 13 obcí, po tom, čo v priebehu niekoľkých hodín spadlo 175 milimetrov zrážok.

Celé Taliansko vrátane Sicílie, ktorú predtým mesiace trápilo sucho, cez víkend zasiahli silné dažde a búrky. V sicílskom meste Licatanto sa rieka Salso v niekoľkých oblastiach vyliala z brehov, čo si vynútilo evakuácie obyvateľov. Aj v Catanii sa v dôsledku prívalových dažďov, ktoré mesto zasiahli v sobotu, ulice zmenili na rieky.

(tasr, apa)


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok