Politico: EÚ sa pripravuje na „veľkú obchodnú vojnu“ s Trumpom

Lídri v Rade Európskej únie (členské štáty) a Komisii sa podľa anonymných európskych diplomatov poučili z predošlého obdobia exprezidenta USA a zriadili jednotku rýchlej reakcie, ktorá sa pripravuje na vplyv amerických volieb na EÚ.

APTOPIX Election 2024 Debate Donald Trump. Foto: TASR/AP

Diplomati a euroúradníci sú podľa vlastných vyhlásení „jednotnejší, odhodlanejší a pripravenejší rýchlo konať“, ak by Donald Trump vyhral súboj o Biely dom a „začal plniť svoje hrozby“.

„Rýchlo vrátime úder a bude to tvrdý úder,“ povedal jeden z diplomatov EÚ o pohotovostnom pláne pre obchodnú vojnu so Spojenými štátmi. Ďalší diplomat potvrdil, že štáty EÚ koordinujú svoju stratégiu s Komisiou a Brusel má pripravený zoznam protiopatrení, ktoré Únii pomôžu „vyhrať túto obchodnú vojnu“.

Skupina, ktorá dostala neformálny názov Trumpova pracovná skupina, je zriadená na generálnom sekretariáte eurokomisie, ktorej šéfuje Ursula von der Leyenová, a pripravuje sa na víťazstvo demokratov aj republikánov.

Politico neuvádza žiadne mená členov tejto skupiny, je však ťažké predpokladať, že v nej bude chýbať eurokomisár pre obchod a ekonomickú bezpečnosť. Toto portfólio von der Leyenová zverila Marošovi Šefčovičovi.

Komisia bola podľa týždenníka „zaskočená“, keď v roku 2018 Trump uvalil clá na oceľ a hliník z EÚ. Odvetné opatrenia Bruselu sa týkali iba časti týchto ciel. Komisia pod vedením Jeana-Clauda Junckera tak konala v nádeji, že deeskaluje napäté obchodné vzťahy. Trump však neskôr pritvrdil a pohrozil aj uvalením ciel na autá dovážané z EÚ, čo však nespravil.

„Neverili sme, ako ďaleko Trump v skutočnosti zájde. Teraz sme mali čas na prípravu. EÚ sa veľmi zmenila, budeme pripravení konať,“ citoval Politico ďalšieho diplomata s upozornením, že EÚ si myslí, že čím tvrdšia bude jej odveta, tým rýchlejšie sa Trump, ak bude pri moci, dostane k rokovaciemu stolu. Najhoršou alternatívou by bola nekončiaca špirála odvetných opatrení, ktorá by sa ťahala roky a poškodzovala obe strany.

Republikánsky kandidát sa počas predvolebnej kampane netají plánmi zaviesť plošné clá vo výške 10 až 20 percent na dovozy z cudziny. Osobitne sa zameriava na Európu a nemecký automobilový priemysel. Naznačil, že zníži nielen obchodný deficit USA uvalením masívnych ciel na európske produkty, ale aj to, že „zničí európsky priemysel“ a prinúti podniky presťahovať výrobu do Ameriky.

Trumpovi sa nepáči ani vyšetrovanie porušení hospodárskej súťaže zo strany EÚ týkajúce sa amerických technologických gigantov, pričom prisľúbil, že ak bude zvolený, bude rozhodnutia Bruselu „riešiť“.

Pre EÚ je „posadnutosť“ Trumpa nemeckým automobilovým priemyslom nebezpečná. Zavedenie ciel by postihlo nielen Nemecko, ale aj iné krajiny. Automobilky, ako Volkswagen, BMW a Daimler, majú závody v Británii, Španielsku, Poľsku, Belgicku, Českej republike, na Slovensku, v Maďarsku či Rumunsku.

USA sú najväčším dovozcom nemeckých áut pred Čínou, takže akékoľvek clá by zasiahli jedno z hlavných odvetví európskeho hospodárstva.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok