Ochranári našli minulý týždeň v obci Dolný Ohaj samčeka invázneho sršňa ázijského

Po dôkladnom monitorovaní okolia v súčasnosti podľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR ďalšie lietajúce jedince na tomto území už nepotvrdili.

Asian hornet eating a bee Sršeň ázijský žerie včelu medonosnú. Foto: Profimedia.sk

Ochranári predpokladajú, že ide o jedinca z hniezda prvého nálezu v obci Palárikovo, ktoré vo štvrtok definitívne zlikvidovali.

Štátna ochrana prírody odporúča včelárom, aby naďalej sledovali svoje včelstvá a zvýšili pozornosť najmä na letáčoch a v okolí včelníc. V prípade podozrenia výskytu je potrebné ho nahlásiť cez systém rýchleho varovania.

Ochranári zároveň tvrdia, že situáciu na Slovensku v súvislosti so sršňom ázijským stále monitorujú a je pod kontrolou odborníkov a špecialistov. Manipuláciu s týmto druhom môžu robiť len právnické a fyzické osoby, ktoré majú na to príslušné školenia a oprávnenia.

Prvý výskyt sršňa ázijského na Slovensku potvrdila ŠOP 30. septembra 2024 v obci Palárikovo v okrese Nové Zámky.

Sršeň ázijský je invázny nepôvodný druh, ktorý je hrozbou pre opeľovače vrátane včiel. Rovnako predstavuje hrozbu pre ovocinárov, vinohradníkov, ale tiež pre ľudí alergických na bodavý hmyz. Do Európy sa dostal v roku 2004, do juhozápadného Francúzska, pravdepodobne so zásielkou tovaru z juhovýchodnej Ázie. Od tej doby sa spontánne šíri Európou najmä severovýchodným smerom.

(tasr)


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok