Rutte varoval KĽDR pred zapojením sa do rusko-ukrajinskej vojny

Nasadenie severokórejských vojakov na fronte by podľa generálneho tajomníka NATO predstavovalo „zásadnú eskaláciu“, citovala agentúra Reuters jeho status na sieti X.

Premiér Rutte oznámil, že po vo¾bách odíde z politiky Mark Rutte. Foto: TASR/AP

Holandský expremiér Mark Rutte tým reagoval na minulotýždňové oznámenie juhokórejskej tajnej služby, podľa ktorej Severná Kórea vyslala do Ruska 1 500 vojakov, ktorí tam momentálne absolvujú výcvik a následne ich vyšlú na front na Ukrajine.

Rutte menom Aliancie tiež požiadal Soul o vyslanie delegácie, ktorá by členské štáty bližšie informovala o presunoch severokórejských vojakov.

„Generálny tajomník Rutte požiadal juhokórejskú vládu, aby vyslala delegáciu do NATO, aby sa podelila o podrobnejšie informácie, a vyjadril nádej, že Južná Kórea, Ukrajina a NATO posilnia v budúcnosti obrannú spolupráci a bezpečnostný dialóg,“ citoval portál Politico vyhlásenie prezidentského úradu Kórejskej republiky.

Prezident Jun Sok-jol obratom reagoval, že „rýchlo vyšle delegáciu na zdieľanie informácií“ o údajných presunoch vojsk svojho severného suseda na rusko-ukrajinský front.

Juhokórejská agentúra Jonhap predtým s odvolaním sa na tajné služby informovala, že Pchjongjang chce na front poslať celkovo 12-tisíc vojakov vrátane príslušníkov špeciálnych jednotiek. Podobne sa vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko takéto tvrdenia poprelo.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok na tlačovej konferencii povedal, že Severná Kórea je partnerská krajina a rozvíjanie vzťahov vo všetkých oblastiach je suverénnym právom Ruska. „Budeme pokračovať v rozvoji tejto spolupráce,“ povedal Peskov, odmietol však odpovedať na otázku, či Rusko zapojí severokórejských vojakov do bojov na Ukrajine, a odkázal na ministerstvo obrany.

Ruský veľvyslanec v Južnej Kórei Georgij Zinoviev v pondelok uviedol, že spolupráca medzi Ruskom a Severnou Kóreou nie je namierená proti bezpečnostným záujmom Južnej Kórey a je v súlade s medzinárodným právom. Moskva a Soul však majú protichodné názory na príčiny napätia na Kórejskom polostrove.

(tasr)


V Nitre to opäť vrie. Dôvodom je nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja. Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte…
Prejsť na článok
Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok