Sudánske polovojenské sily RSF zostrelili lietadlo, na palube mohli byť Rusi

V súčasnosti nie je známych veľa podrobností. Ruské veľvyslanectvo v Sudáne oznámilo, že je v kontakte s tamojšími úradmi, aby objasnilo okolnosti havárie lietadla a zistilo viac informácií.

Sudan636335 Sudánski vojaci z jednotky Síl rýchlej podpory stoja na svojom vozidle počas vojensky podporovaného zhromaždenia v okrese Mayo, južne od Chartúmu v Sudáne, v sobotu 29. júna 2019. Foto: TASR/AP

Sudánske polovojenské Sily rýchlej podpory (RSF) v pondelok uviedli, že zostrelili zahraničné lietadlo v Dárfúre na západe krajiny. Bezprostredne sa objavili informácie, že na palube mohli byť ruskí občania.

„Situáciu komplikuje skutočnosť, že miesto nehody sa nachádza vo vojnou zmietanom Dárfúre,“ spresnilo ruské veľvyslanectvo. RSF sú od apríla 2023 vo vojnovom stave so sudánskou armádou. RSF na žiadosť o vyjadrenie doteraz nereagovali. Vo vyhlásení však uviedli, že zostrelili zahraničné vojenské lietadlo, ktoré pomáhalo sudánskej armáde. Bez doloženia dôkazov tvrdili, že lietadlo zhadzovalo bomby na civilistov.

Podľa monitorovacej skupiny Armed Conflict Location and Event Data bolo v sudánskej vojne od jej začiatku zabitých viac ako 24-tisíc ľudí. Sudánska armáda pokračuje v zintenzívnenej ofenzíve v blízkosti Chartúmu, zatiaľ čo s ňou spriaznené sily bojujú proti RSF v Dárfúre.

(tasr, ap, tass)