Hnutiu Slovensko sa nepáči spoplatnenie infožiadostí, predložia pozmeňujúci návrh

Opoziční poslanci parlamentu z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ kritizujú návrh novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám z dielne koaličnej SNS.

Vláda ¼udovíta Ódora nezískala dôveru parlamentu Veronika Remišová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Namietajú zámer spoplatnenia poskytovania informácií v zmysle zákona. Obmedzuje podľa nich ústavné právo občanov na informácie. Avizujú predloženie pozmeňujúceho návrhu. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovala poslankyňa Národnej rady (NR) SR Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

„Obsahom zbytočnej a účelovej novely zákona nie je nič, čo by pomohlo riešiť problémy krajiny, ale je to útok na demokratické a transparentné riadenie štátu. Chcú spoplatniť informácie. To znamená, že väčšina občanov sa už radšej nič pýtať nebude, pretože pri zväčšujúcej sa drahote občania nemajú peniaze na to, aby ešte aj za informácie, čo štát a minister robí s ich daňami, platili,“ skonštatovala.

Poslanci za Slovensko, Za ľudí, KÚ preto k novele predložia pozmeňujúci návrh. Presadiť ním chcú, aby štát nemohol podmieňovať poskytnutie informácií poplatkom, respektíve iným úkonom, ktorý nemá v legislatíve oporu.

Plénum NR SR by sa malo na októbrovej schôdzi zaoberať novelou zákona o slobodnom prístupe k informáciám z dielne poslancov z koaličnej SNS. Tá by mala okrem iného možnosť povinných osôb požadovať úhradu nákladov spojených s mimoriadne rozsiahlym vyhľadávaním informácií.

(tasr)


Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok