Nemecko za tento rok vrátilo Poľsku 570 migrantov

Údaje o vracaní migrantov zverejnila poľská pohraničná stráž.

migranti na bielorusko-po¾ských hraniciach Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Ide o menší počet ako 40-tisíc ľudí, o ktorých minulý týždeň informovali poľské médiá. Nemecké úrady zase tvrdia, že od januára do septembra 2024 ide o 1 922 osôb.

Na základe Dublinských dohôd, ktoré upravujú vzťahy medzi členskými štátmi Únie v otázke prijímania migrantov, požiadal vlani Berlín okolité štáty o prijatie celkovo 74 662 žiadateľov o azyl, pripomenul portál Euractiv. Takmer 56-tisíc žiadostí bolo prijatých.

Poľská pohraničná stráž „systematicky spolupracuje s nemeckou políciou prostredníctvom spoločných hliadok, spoločných stanovíšť a výmeny informácií prostredníctvom poľsko-nemeckého centra pre hraničnú, policajnú a colnú spoluprácu vo Świecku,“ povedal pre poľskú tlačovú agentúru PAP hovorca poľskej pohraničnej stráže Andrzej Juźwiak.

Nemecký denník Die Welt s odvolaním sa na údaje nemeckej polície predtým informoval, že od októbra 2023 do konca augusta 2024 odhalili pri kontrolách na hraniciach s Poľskom v spolkovej krajine Brandenbursko viac ako 10-tisíc neoprávnených vstupov a 5 100 osôb na hraniciach vrátili späť.

Na otázku týkajúcu sa týchto údajov Juźwiak uviedol, že poľská pohraničná stráž nevykonáva hraničné kontroly na vnútorných hraniciach schengenského priestoru vrátane poľsko-nemeckej hranice.

Keďže migračný tlak na poľsko-bieloruskej hranici sa v tomto roku značne zvýšil, počet cudzincov premiestnených do Poľska tiež v pomere vzrástol. Podľa poľských úradníkov sa väčšina cudzincov vracia z Nemecka.

Odkedy nemecká vláda zaviedla stacionárne kontroly na hraniciach s Poľskom, médiá informovali o prípadoch, keď nemecká polícia údajne prevážala migrantov do Poľska a nechávala ich na poľskej strane. O tejto otázke rokovali poľský premiér Donald Tusk a nemecký kancelár Olaf Scholz.

Spravodajský portál Interia 17. októbra s odvolaním sa na zdroje z poľského ministerstva zahraničných vecí informoval, že Nemecko by mohlo poslať späť do Poľska až 40-tisíc migrantov. Hovorca ministerstva Paweł Wroński pre televíziu Polsat News však reagoval, že tieto správy sú len špekuláciou o tom, čo by sa stalo, keby Berlín využil všetky dostupné mechanizmy. Napriek tomu „žiadne mechanizmy neboli nikdy využité naplno“, povedal.

(sab)


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok