SaS vyzýva Šaška na čo najskoršie vyriešenie situácie vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni

Opozičná strana pritom kritizuje kroky poisťovne pri jednodňovej starostlivosti a avizuje, že plánuje iniciovať poslanecký prieskum vo VšZP.

Jana Bittó Cigániková. Foto: Martin Baumann/TASR Jana Bittó Cigániková. Foto: Martin Baumann/TASR

„Všeobecná zdravotná poisťovňa o 30 percent redukuje rozsah zmluvných vzťahov s klinikami jednodňovej medicíny. (…) Pre časť pacientov to bude znamenať, že budú platiť vyššie doplatky, prípadne si celú zdravotnú starostlivosť na jednodňovke budú musieť zaplatiť sami, ak nechcú trpieť a chcú vyriešiť svoj zdravotný problém,“ skonštatoval stranícky poslanec Tomáš Szalay.

Jeho kolegyňa Jana Bittó Cigániková skritizovala, že VšZP kroky pri jednodňovej starostlivosti, ktoré realizuje v rámci procesu optimalizácie, komunikovala na konci prepoisťovacieho obdobia.

„Je to mimoriadne perfídne z toho dôvodu, že veľmi dobre vedia, že keby toto povedali v normálnom čase, tak by im poistenci odišli,“ dodala.

Poslanci preto vyzvali ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas) na riešenie situácie. Szalay naň zároveň apeloval, aby sa čo najskôr obsadili všetky miesta v predstavenstve VšZP, v ktorom po odvolaní Michala Ďuriša exministerkou Zuzanou Dolinkovou (Hlas) chýba jeden člen.

Vyzval tiež predsedu vlády Roberta Fica (Smer), aby zo zdravotníctva spravil premiérsku tému.

Štátna VšZP pristúpila k procesu optimalizácie. Chce tak zvýšiť efektivitu vynakladania zdrojov z verejného zdravotného poistenia. Informovala o priebehu optimalizácie vo viacerých fázach. Prvým krokom boli podľa nej opatrenia v jednodňovej zdravotnej starostlivosti.

Medzi nimi je napríklad nepredĺženie zmlúv s poskytovateľmi, pri ktorých identifikovala neefektívne vynakladanie finančných prostriedkov či dočasné plošné obmedzenie zmluvných objemov pre poskytovateľov na 70 percent priemernej mesačnej úhrady.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok