Mimovládky považujú zavedenie transakčnej dane za nesprávne a nespravodlivé

Predstavitelia mimovládnych organizácií varujú pred ohrozením projektov.

51. schôdza vlády SR Minister financií Ladislav Kamenický (Smer). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Rozhodnutie prezidenta Petra Pellegriniho o podpise zákona o dani z finančných transakcií mimovládky rešpektujú, jej zavedenie pre mimovládne organizácie však odmietajú. Uviedli to vo štvrtok zástupcovia piatich neziskových mimovládnych organizácií.

„Chceme však oceniť slová prezidenta, ktorý po podpise zákona vyzval na prijatie novely, aby sa odstránili nezamýšľané dôsledky tejto novej dane. Rovnako ako my, aj hlava štátu jasne upozornila, že je nevyhnutné vyriešiť viaceré závažné otázky, ktoré zákon otvoril. Považujeme totiž za nevyhnutné, aby sa do popredia dostali konkrétne riešenia, ktoré nezhoršia situáciu neziskových organizácií,“ priblížili.

Ak nedôjde k prehodnoteniu tejto povinnosti voči mimovládnym organizáciám, mohlo by dôjsť k obmedzeniu mnohých projektov, ktorými neziskové organizácie často nahrádzajú úlohu štátu v oblasti sociálnych služieb, vzdelávania či ochrany občianskych práv. Napríklad Slovenská katolícka charita by tak mohla prísť o 135-tisíc eur, vyčíslili predstavitelia organizácií.

„Aby sme tomuto scenáru predišli, už niekoľko týždňov intenzívne rokujeme s predstaviteľmi ministerstiev a splnomocnenkyňou vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Simonou Zacharovou. Oceňujeme, že tento dialóg prebieha na odbornej a konštruktívnej úrovni, čo nám dáva nádej na riešenie, ktoré nielenže ochráni fungovanie mimovládnych organizácií, ale umožní nám aj naďalej poskytovať pomoc tým, ktorí ju najviac potrebujú,“ doplnili mimovládky.

Organizácie by mali aj naďalej aktívne pokračovať v dialógu a zdôrazňovať, prečo zavedenie transakčnej dane vnímajú ako nespravodlivé voči neziskovému sektoru. Ich predstavitelia sú taktiež radi, že názor zdieľajú aj ďalšie subjekty, ako napríklad Konfederácia odborových zväzov, ktorá rovnako odmieta rozdeľovanie a oslabovanie mimovládok.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok