V Rovinke zadržali ukrajinského hekera. Vydieral nemecké spoločnosti vrátane štátneho divadla

Na akcii sa podieľali okrem bratislavských kriminalistov aj nemeckí kolegovia zo Stuttgartu.

Snímka obrazovky 2024-10-24 o 15.39.26 V Rovinke zadržali ukrajinského hekera. Vydieral nemecké spoločnosti vrátane štátneho divadla. Reprofoto: FB/PZ SR

Obvinený muž mal v roku 2018 získať prístupové údaje zamestnanca nemeckej súkromnej IT firmy. Zneužil ich na to, aby prenikol do sietí a zašifroval systémy 22 spoločností, ktoré boli firemnými zákazníkmi IT spoločnosti.

„Prostredníctvom svojho konania spôsobil týmto spoločnostiam ekonomické škody vo výške približne 2,4 milióna eur,“ priblížil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Dodal, že šesť spoločností, medzi ktorými bolo Štátne divadlo v Stuttgarte, zaplatilo obvinenému za dešifrovanie systémov výkupné v celkovej hodnote približne 100-tisíc eur.

Na základe európskeho vyšetrovacieho príkazu zrealizovali policajti bratislavskej krajskej kriminálky v priebehu uplynulých dní policajnú akciu s názvom „Hacker“. Na tej sa priamo zúčastnili aj policajti zo Stuttgartu s príslušníkmi Pohotovostného policajného útvaru Bratislava.

Pri domovej prehliadke v jednom z bytov na Slnečnicovej ulici v Rovinke zaistili policajti viacero stôp dôležitých pre trestné konanie – počítač, notebook, pevné disky, USB kľúče, kryptopeňaženku spolu s prístupovými heslami, ako aj množstvo písomných dokumentov a iných stôp.

„Obvinený 38-ročný Sergeii P., občan Ukrajiny, sa v súčasnej dobe nachádza vo vydávacej väzbe, o jeho vydaní na trestné stíhanie do Nemecka rozhodne príslušný súd,“ spresnil policajný hovorca.

(tasr)


Predseda NKÚ Ľubomír Andrassy v poslednom čase prišiel so závažnými správami týkajúcimi sa oblasti vodárenstva. Či sú tieto správy namieste Štandard zisťoval priamo u Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zareagovala na vyjadrenia.
Prejsť na článok
Župný poslanec a mediálny poradca primátora Henrich Varga kritizuje budúcu novú budovu Nitrianskeho samosprávneho kraja, za ktorú najskôr sám hlasoval, ba na magistráte ju dokonca chválil.
Prejsť na článok