Vysoký predstaviteľ NATO: Putinova jadrová hrozba je v súčasnosti len psychologickým zastrašovaním

Jadrová hrozba Vladimira Putina je v súčasnosti len „psychologickým zastrašovaním", domnieva sa zástupca generálneho tajomníka NATO Mircea Geoană. „Nevidíme žiadnu bezprostrednú hrozbu, že Rusko použije tieto zbrane," povedal.

Putin vyslal Západu toto varovanie vo štvrtok, keď francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Západ nemôže vylúčiť vyslanie jednotiek na pomoc Ukrajine. „Toto naozaj hrozí konfliktom s jadrovými zbraňami,“ povedal vtedy Putin.

Geoană považuje výroky ruského prezidenta za „diskurz, ktorý sa ponára do logiky psychologického zastrašovania a nie do skutočných zámerov“.

Dodal však, že Putinove vyhlásenia sú „samy osebe veľmi nebezpečné, pretože narúšajú dôveru. Rusko si uvedomuje dôsledky takéhoto kroku“.

Geoană, ktorý by mohol ešte tento rok z funkcie zástupcu odstúpiť, aby mohol v septembri kandidovať v rumunských prezidentských voľbách, deklaroval, že NATO „bude naďalej dbať na to, aby podporovalo Ukrajinu a vyhlo sa eskalácii s Ruskom“.

Na margo Macronovho návrhu Geoană povedal: „Plne rešpektujeme právo našich spojencov predložiť nové myšlienky. My v NATO však nemáme v úmysle ani neplánujeme rozmiestniť vojenské jednotky na Ukrajine.“

(politico)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac