Taliansko obnovuje financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov

Taliansko obnovuje financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov UNRWA. Oznámil to v sobotu taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani po stretnutí s palestínskym premiérom Muhammadom Mustafom.

„Taliansko sa rozhodlo obnoviť financovanie konkrétnych projektov určených na pomoc palestínskym utečencom, ale až po prísnych kontrolách, ktoré zaručia, že ani cent nepôjde na podporu terorizmu,“ povedal Tajani.

Šéf talianskej diplomacie informoval palestínskeho premiéra, že talianska vláda „zabezpečila nové finančné prostriedky pre Palestínčanov v celkovej hodnote 35 miliónov eur“.

„Z toho päť miliónov bude pridelených UNRWA,“ uviedol vo vyhlásení. Zvyšných 30 miliónov Rím vyčlenil pre taliansku iniciatívu Potraviny pre Gazu v koordinácii s humanitárnymi agentúrami OSN.

Mnoho krajín vrátane Spojených štátov pozastavilo financovanie UNRWA po obvineniach Izraela, že 12 zamestnancov tejto agentúry OSN bolo zapojených do útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra.

Nezávislé vyšetrovanie UNRWA vedené francúzskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnovou ukázalo nedostatky pri uplatňovaní postupov na dodržiavanie zásady neutrality OSN. Na poskytnutie dôkazov na podloženie obvinení Izraela však vyšetrovacia komisia stále čaká.

(tasr, afp)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac