Merkelovej materská strana CDU: Migráciu treba obmedziť. Deportácie sú správne

Nemecká opozičná strana CDU vyzýva na rázne obmedzenie migrácie po útoku v Solingene, kde 26-ročný Sýrčan zabil troch ľudí a zranil ďalších osem. Generálny tajomník SPD Kevin Kühnert tento návrh odmieta, pričom kancelár Olaf Scholz označil útok za hr

profimedia-0726494911 Súčasný šéf CDU Friedrich Merz s niekdajšou líderkou strany a kancelárkou Angelou Merkelevou. Foto: Profimedia.sk

Nemecká opozičná Kresťanskodemokratická únia (CDU), ktorú v minulosti viedla Angela Merkelová, vyzýva po útoku v Solingene na rázne obmedzenie migrácie. Generálny tajomník nemeckej vládnej Sociálnodemokratickej strany (SPD) Kevin Kühnert to odmieta.

Útok na námestí Fronhof v západonemeckom Solingene sa odohral ešte v piatok večer počas 650. výročia založenia mesta v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Muž tam nožom zabil dvoch mužov a jednu ženu a ďalších osem osôb zranil, štyri z nich vážne.

Hlavným podozrivým je 26-ročný Sýrčan, ktorý sa polícii vzdal a počas vyšetrovania sa k činu priznal, uviedla polícia v nedeľňajšom vyhlásení. Prípad odvtedy prebral úrad spolkovej prokuratúry, ktorý vyšetruje aj podozrenie, že útočník bol členom teroristickej organizácie Islamský štát, ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok.

Do Solingenu v pondelok dopoludnia pricestoval aj spolkový kancelár Olaf Scholz (SPD). Útok označil za hrozný zločin a uviedol, že je potrebné uplatniť plnú silu zákona. Na mieste útoku v centre mesta sa plánuje aj pietna udalosť za obete. Scholz má tiež v úmysle hovoriť so záchranármi.

CDU volá po deportáciách migrantov a uzavretí hraníc

Minister vnútra spolkovej krajiny Herbert Reul z Kresťanskodemokratickej únie sa po útoku vyslovil za prísnejšie kontroly na nemeckých hraniciach a za odmietanie utečencov, pričom tlmočil vyjadrenia svojho straníckeho šéfa Friedricha Merza.

Merz predtým napísal list kancelárovi Scholzovi. V ňom vyzval federálnu vládu, aby prestala prijímať utečencov zo Sýrie a Afganistanu.

„Po teroristickom čine v Solingene by teraz malo byť konečne jasno: problémom nie sú nože, ale ľudia, ktorí s nimi narábajú. Vo väčšine prípadov ide o utečencov a pri väčšine zločinov sú za nimi islamistické motívy,“ napísal v nedeľu Merz.

Reul na neho nadviazal, že iná možnosť neexistuje a za najdôležitejší krok označil obmedzenie imigrácie. Zároveň tvrdí, že deportácie do Afganistanu a Sýrie, odkiaľ pochádza hlavný podozrivý, sú správne.

Ďalší vysoký predstaviteľ strany CDU Jens Spahn sa vyslovil za uzavretie hraníc s cieľom zastaviť nelegálnu migráciu: „Stovky mladých mužov zo Sýrie a Afganistanu prichádzajú do Nemecka a Európy každý deň už roky. Toto musí konečne skončiť.“

Koaličná SPD nesúhlasí

Naopak, tajomník sociálnych demokratov Kühnert namieta, že mnoho návrhov od politikov CDU nie je v súlade s nemeckou ústavou, ktorá napríklad uznáva právo jednotlivca na azyl.

„Odpoveďou nemôže byť, že teraz zabuchneme dvere pred ľuďmi, ktorí sami utekajú pred islamistami, pretože sú nimi prenasledovaní pre svoj spôsob života,“ uviedol Kühnert v rannom programe verejnoprávnej televízie ARD, na ktorú sa odvolala agentúra DPA. Podľa neho by malo byť objasnené, prečo podozrivého Sýrčana nedeportovali vlani do Bulharska, odkiaľ vstúpil na územie Európskej únie. Sofia s deportáciou vtedy údajne súhlasila.

Agentúra DPA bez uvedenia zdrojov už predtým informovala, že Sýrčanovi žiadosť o azyl v Nemecku zamietli a vlani ho mali deportovať do Bulharska, čo sa však neudialo. Podľa denníka Die Welt bol príkaz na deportáciu odložený, pretože muž sa skrýval v Nemecku. Po niekoľkých mesiacoch sa opäť objavil a následne bol prevezený do Solingenu.

Scholz: Musíme urýchliť deportácie nelegálnych migrantov

Nemecký kancelár Olaf Scholz (SPD) v pondelok prisľúbil sprísnenie zákonov v oblasti používania nožov na verejnosti a urýchlenie deportácií žiadateľov o azyl, informujú agentúry AP a DPA.

Potrebné sú dôsledné a praktické opatrenia, uviedol Scholz počas pondelkovej návštevy Solingenu v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Položil tam ružu na provizórny pamätník a povedal, že je v spojitosti s útokom rozhnevaný.

„Musíme zabezpečiť, že takéto veci sa podľa možnosti v našej krajine už nikdy nestanú,“ povedal.

Opatrenia podľa kancelára budú zahŕňať aj sprísnenie legislatívy v oblasti nožov. Ministerka vnútra Nancy Faeserová tento mesiac navrhla, že na verejnosti bude legálne používať len nože s dĺžkou čepele do šesť centimetrov namiesto súčasných 12.

Scholz chce urýchliť aj deportácie, v prípade nevyhnutnosti aj prostredníctvom legislatívy. „Budeme musieť urobiť všetko, aby tí, ktorým nie je povolené zostať v Nemecku, boli poslaní späť a deportovaní,“ povedal.

Tento rok sa ich počet podľa Scholza zvýšil o 30 percent a tieto čísla sa majú ešte navýšiť. Počet nezákonných migrantov sa podarilo znížiť aj prostredníctvom kontrol na východných hraniciach Nemecka.

(tasr, sak)