Ukrajinské ministerstvo zahraničia reaguje na Ficove tvrdenia o nacistoch na Ukrajine

Podľa Georgija Tychyja, hovorcu rezortu diplomacie, má Ukrajina v 20. storočí bohatú históriu, ktorá ukazuje odpor voči všetkým totalitným režimom.

Snímka obrazovky 2024-09-10 o 6.46.43 Robert Fico počas prehliadky Múzeua holokaustu v Seredi. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Georgij Tychyj uviedol pre Ukrajinsku pravdu, že poznámka slovenského premiéra Roberta Fica o ukrajinskej armáde je v rozpore s úrovňou dôvery a spolupráce medzi Ukrajinou a Slovenskom.

„Boj proti ruskej agresii pre Ukrajincov dopĺňa históriu odporu národa proti totalitným režimom za posledné storočie. V dvadsiatom storočí utrpel ukrajinský ľud miliónové straty v boji proti nacizmu,“ pokračoval hovorca.

Tychyj spomenul aj históriu holokaustu na Ukrajine, kde nacisti zabili asi jeden a pol milióna ukrajinských Židov. Viac ako 2 600 Ukrajincov má čestný titul Spravodliví medzi národmi, doplnil hovorca.

Robert Fico ešte v pondelok počas návštevy Múzea holokaustu v Seredi povedal, že na Ukrajine bojujú nacistické jednotky, ale medzinárodné spoločenstvo na to nereaguje.

(mep)