Najväčší svetový producent uránu: Vojna a sankcie voči Rusku sťažujú dodávky na Západ

Kazachstan produkuje až 43 percent uránu na globálnom trhu. Pre sankcie sú dodávky na Západ čoraz ťažšie a tiež narastajú aj náklady na prepravu.

Urán, ilustračná snímka. Foto: Flickr.com Urán, ilustračná snímka. Foto: Flickr.com

Generálny riaditeľ kazachstanskej štátnej banskej spoločnosti Kazatomprom varoval, že vojna na Ukrajine sťažuje najväčšiemu svetovému producentovi uránu pokračovať v zásobovaní Západu. A preto je nútený dodávať urán Moskve a Pekingu.

Meirzhan Jussupov pre Financial Times uviedol, že prekážky pre zásobovanie západných krajín vytvorili hlavne sankcie.

Štátna banská spoločnosť so sídlom v Astane, v ktorej Kazachstan vlastní 75 percent, si chce udržať pestrú paletu zákazníkov, ktorá zahŕňa americké aj európske energetické spoločnosti. Avšak preprava uránu tradičnou, lacnou cestou cez Petrohrad pre sankcie už neprichádza do úvahy.

Hoci sa spoločnosť snaží vytvoriť alternatívnu cestu na prepravu materiálu cez Kaspické more, Azerbajdžan, Gruzínsko a Čierne more, išlo by o alternatívu s vyššími nákladmi.

„Je pre nás oveľa jednoduchšie predať väčšinu, ak nie všetku našu produkciu, našim ázijským partnerom, sú schopní vziať celú našu produkciu,“ pokračoval Jussupov, pričom nekonkretizoval, o akých ázijských partnerov ide.

Kazatomprom minulý rok podľa svojej najnovšej výročnej správy dodal 49 percent uránu na ázijský trh, 32 percent do Európy a 19 percent na americký trh.

(mep)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok