SaS podáva návrh na sfunkčnenie kontrolného výboru na činnosť SIS

Poslankyňa a bývalá predsedníčka tohto výboru Mária Kolíkova sa bude o post predsedu kontrolného výboru opätovne uchádzať.

Schôdza parlamentu Mária Kolíková. Foto: Pavel Neubauer/TASR

„Treba sa vrátiť k tomu, čo sa stalo začiatkom leta. Koalícia znefunkčnila dva výbory, jednak Výbor NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj a Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS. Predsedov výborov odvolala z vyfabulovaných dôvodov,“ zdôraznila exministerka spravodlivosti.

Dodala, že opozícia sa zhoduje na tom, aby opäť zastávala funkciu predsedníčky kontrolného výboru po tom, čo z nej bola pred letom odvolaná.

Poslankyňa zároveň doplnila, že ak koalícia v tomto zmysle hovorí o potrebe iných krokov, tak je potrebné, naopak, spraviť krok späť na to, aby bol tento výbor funkčný.

„Ak to koalícia neurobí, tak je nevyhnutné, aby sme o týchto témach rokovali na pôde parlamentu. Nemôžme nijakým spôsobom prijať, aby sme neformálne zasadali na pôde SIS. To je neprijateľné a nie je to žiadna kontrola. Kontrola musí prebiehať na pôde parlamentu,“ pokračovala.

Kolíková považuje za dôležité kontrolovať činnosť SIS v čase, keď sa na školách nevedia vysporiadať s vyhrážkami bombových útokov, a keď sa šíria informácie o systéme Pegasus, ktorý zasahuje významným spôsobom do práva na súkromie všetkých.

„Ďalším dôvodom je určite aj to, že je na mieste, aby sme sa nielenže dozvedeli viac k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer), ale aby sme vedeli, akými informáciami disponuje premiér, ak hovorí o tom, že je pripravovaný nový útok na ústavného činiteľa. Je potrebné vedieť, čo robí v tejto súvislosti SIS, či sú tieto informácie overené a či naozaj SR takýmto hrozbám vie riadne čeliť,“ dodala.

(sita)