Lekári bez hraníc museli ukončiť pôsobenie v Rusku

Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) bola nútená ukončiť svoje aktivity v Rusku. Urobila tak po tom, ako jej tamojšiu pobočku vyradili z registra mimovládnych organizácií.

Interaktívna výstava "Po¾ná nemocnica Lekárov bez hraníc" Z otvorenia interaktívnej výstavy "Poľná nemocnica Lekárov bez hraníc" na Námestí SNP v Bratislave 19. apríla 2017. Foto: Martin Baumann/TASR

Organizáciu o tomto rozhodnutí ruskej vlády informovali listom v auguste, uviedli MSF v pondelkovej tlačovej správe. Dôvod rozhodnutia ruské úrady neoznámili.

MSF podľa správy v poslednom čase viedli projekty na podporu pacientov s tuberkulózou a HIV v Moskve, Petrohrade a meste Vladimír, ako aj v Čečensku, Ingušsku, Dagestane a Archangeľskej oblasti.

Odkedy Moskva v roku 2022 začala inváziu na Ukrajine, MSF tiež podporovala tisíce ukrajinských utečencov v ruských pohraničných oblastiach – Belgorodskej, Voronežskej a Rostovskej.

Organizácia Lekári bez hraníc, sídliaca vo Švajčiarsku, sa zameriava na poskytovanie núdzovej zdravotnej starostlivosti po celom svete. V Rusku pôsobila od roku 1992 a mala tam podľa vlastných údajov 44 zamestnancov na plný úväzok.

(tasr, dpa)