Le Penová a ďalších 26 členov RN sa postavia pred súd

Predsedníčka parlamentnej frakcie francúzskeho Národného zhromaždenia (RN) je spolu s viacerými členmi strany podozrivá zo sprenevery finančných prostriedkov EÚ, doplnila agentúra Reuters.

Druhé kolo predèasných parlamentných volieb vo Francúzsku

Súdny proces sa koná takmer desať rokov po začatí pôvodného vyšetrovania a týka sa predstaviteľov aj zamestnancov strany. Tieto osoby sú obvinené z používania fondov EÚ na zaplatenie zamestnancov RN.

Poslancom EÚ sa prideľujú finančné prostriedky na pokrytie výdavkov vrátane platov ich zamestnancov, no nesmú sa používať na krížové financovanie straníckych aktivít.

Súčasný šéf RN Jordan Bardella, ktorý je zároveň poslancom Európskeho parlamentu, nie je súčasťou tohto súdneho konania.

Marine Le Penová je obvinená ako líderka strany i ako poslankyňa EÚ z najímania fiktívnych asistentov. Podľa prokuratúry pracoval obvinený Thierry Légier v rokoch 2005 až 2012 ako telesný strážca Le Penovej a jej otca, zatiaľ čo poberal plat poslaneckého asistenta.

Jean-Marie Le Pen (96) sa však na súdnom konaní, ktoré bude prebiehať do 27. novembra, nezúčastní pre zdravotné problémy.

V prípade uznania viny hrozí Le Penovej a ďalším obvineným trest odňatia slobody až na desať rokov, pokuta vo výške jedného milióna eur a zákaz vykonávať verejnú funkciu na päť rokov.

Parížska prokuratúra začala vyšetrovanie v roku 2016 na základe správy predsedu Európskeho parlamentu adresovanej francúzskemu ministrovi spravodlivosti v roku 2015, po ktorej nasledovalo policajné vyšetrovanie.

Strana RN je zároveň predmetom ďalšieho predbežného vyšetrovania, ktoré v júli začala parížska prokuratúra v súvislosti s údajným nezákonným financovaním prezidentskej kampane v roku 2022.

(tasr)


Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok