Piráti odchádzajú z vlády premiéra Petra Fialu, odhlasovalo to ich Celoštátne fórum

Česká koaličná strana Piráti uviedla, že bola porušená dohoda zo strany českého premiéra Petra Fialu, a preto odchádza z vlády. V pondelok to schválilo Celoštátne fórum Pirátov.

Ivan Bartoš Piráti Predseda Českej prirátskej strany Ivan Bartoš. Foto: TASR/AP

„Piráti podporili odstúpenie strany od koaličnej zmluvy z dôvodu zásadného porušenia podmienok dohody zo strany českého premiéra Petra Fialu,“ uviedla strana na sociálnej sieti X a upresnila, že z 894 členov Pirátov, ktorí sa zúčastnili online hlasovania, bolo 709 za.

Ako referuje strana, podporu návrhu tak vyjadrilo 79,3 percenta hlasujúcich. „Pirátski ministri Jan Lipavský a Michal Šalamoun podajú v utorok 1. októbra demisiu,“ píše sa v závere príspevku.

Piráti odchádzajú z vlády v reakcii na rozhodnutie českého premiéra Petra Fialu (ODS) odvolať k dnešnému dňu lídra Pirátov Ivana Bartoša z funkcie podpredsedu vlády pre digitalizáciu a ministra pre regionálny rozvoj. Fiala v nedeľu uviedol, že väčšiu rekonštrukciu vlády neplánuje.

„Chcem, aby bolo najneskôr do stredy úplne jasno. V stredu poviem verejnosti, ako to bude. Chcel by som, aby sme do 14 dní mali kompletnú, funkčnú, efektívnu vládu,“ uviedol premiér.

Vláda napriek odchodu Pirátov bude mať naďalej v Poslaneckej snemovni väčšinu. Podľa nedávnych vyjadrení premiér nevidí dôvod ani na to, aby po odchode Pirátov z vlády koalícia v snemovni žiadala o dôveru.

Bartoš následne v tlačovej správe uviedol, že „premiér porušil všetko, čo o podobných situáciách stálo v koaličnej zmluve“, a preto podľa neho nie je možné zotrvať vo vláde, čo v hlasovaní potvrdila aj členská základňa Pirátov.

Pavel v pondelok postupne prijal na Pražskom hrade predsedov všetkých piatich koaličných strán – ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátov. České médiá následne informovali, že prezident vyhovel návrhu premiéra na odvolanie Bartoša z funkcie vicepremiéra a ministra pre miestny rozvoj.

Zatiaľ nie je známe, kto nahradí v ministerských kreslách ministra zahraničných vecí Lipavského a ministra pre legislatívu Šalamouna. O rezort diplomacie prejavila záujem koaličná TOP 09.

Predseda hnutia STAN Vít Rakušan zas povedal, že jeho hnutie je pripravené prijať ministerstvo pre miestny rozvoj, ak mu bude ponúknuté. Fiala v pondelok uviedol, že dočasne poveril podpredsedu vlády Mariana Jurečku výkonom funkcie ministra pre regionálny rozvoj.

(tasr, echo24, dak)