Kolíková navrhne mandátovému výboru, aby odporučil Huliakovi vzdanie sa funkcie poslanca

Mária Kolíková považuje konanie poslanca Rudolfa Huliaka (klub SNS) za prekročenie hrubej čiary. V rozhovore pre portál eREPORT totiž Huliak pripomenul, že za smrť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského je zodpovedná práve poslankyňa SaS.

Snímka obrazovky 2024-09-30 o 11.52.22 Podpredsedníčka strany SaS Mária Kolíková. Foto: TASR/Pavol Zachar

„Je značne preukázané, že k tragickému úmrtiu došlo bez cudzieho zavinenia. Napriek tomu poslanec Huliak hrubo používa túto lož a je hanebné, že to používa v politickom boji,“ uviedla Kolíková s dôvetkom, že klamstvo používa proti nej ako voči kolegyni, ale tiež ako žene.

Pripomenula, že v tejto rovine sa vie brániť aj zákonmi a ústavou – napríklad ochranou cti a dobrého mena, alebo tiež v rámci trestného činu ohovárania alebo krivého obvinenia. „Je to hranica, za ktorú by nemal zájsť žiaden politik,“ dodala.

Aj z tohto dôvodu v pondelok podá návrh mandátovému výboru Národnej rady SR, aby odporučil Huliakovi vzdať sa poslaneckého mandátu a začal vo veci disciplinárne konanie. Politička argumentuje rokovacím poriadkom, ktorý umožňuje konať mandátovému výboru v prípade, ak poslanec hrubo poruší svoj poslanecký sľub.

„Čo iné už môže byť porušením poslaneckého sľubu,“ zhodnotila s dôvetkom, že aj Rudolf Huliak prisahal na dodržiavanie zákonov a ústavy.

(max)


Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok