WSJ: Špeciálne jednotky izraelskej armády zasahujú v Libanone pred chystanou ofenzívou

Cieľom cezhraničných nájazdov špeciálnych jednotiek Obranných síl Izraela (IDF) je zbieranie spravodajských informácií a prieskum a testovanie juholibanonských kapacít hnutia Hizballáh, píše denník Wall Street Journal.

Boje neïaleko hraníc Izraela s Libanonom Izraelský vojak jazdí na tanku neďaleko hraníc s Libanonom. Foto: TASR/AP

Prieskumné akcie zahŕňali aj vstup do tunelov šíitských militantov pozdĺž takzvanej Modrej línie – bezpečnostného kordónu na izraelsko-libanonskej hranici, ktorú spravuje misia OSN (UNIFIL). Podľa bývalých i súčasných predstaviteľov izraelskej obrany by sa veľká ofenzíva mohla začať ešte tento týždeň.

Načasovanie akejkoľvek pozemnej akcie sa však môže zmeniť, uviedli anonymne pre WSJ zdroje oboznámené s plánovanou pozemnou ofenzívou. V rámci možných plánov prichádza do úvahy aj pokračovanie náletov s väčšou intenzitou.

Jeden z izraelských predstaviteľov pre britský Telegraph povedal, že špeciálne komandá – známe ako sajeret – sa zameriavajú na infraštruktúru Hizballáhu vrátane skladov zbraní a veliteľských či kontrolných stanovíšť v snahe vytlačiť militantov od hraníc. „Zameriavajú sa na kľúčové objekty vybudované v pohraničnej zóne,“ povedal.

Izrael postupuje rýchlo po zavraždení Hasana Nasralláha v posteli, aby využil svoju výhodu, uviedol pre Telegraph zdroj z izraelskej spravodajskej služby. „Otázkou teraz je, čo urobia USA, a ja len dúfam, že sa USA nezapoja a nestiahnu nás späť,“ dodal.

Bývalý veliteľ IDF Amir Avivi, ktorý stále udržiava kontakty v armáde, WSJ informoval, že „pozemný vpád Izraela do Libanonu sa blíži, a nálety boli súčasťou príprav“.

„IDF vykonali množstvo príprav na pozemný vpád,“ povedal Avivi. „Celkovo to vždy zahŕňa špeciálne operácie. Je to súčasť procesu,“ vysvetlil.

Hizballáh je po likvidácii vedenia taký oslabený, že Izrael teraz stojí pred dilemou, ako ďaleko do územia severného suseda má postúpiť, poznamenal.

(sab)


Svedok našich dejín, hrad Sivý Kameň, ktorý vyrástol na ľavom brehu rieky Nitra v polovici 14. storočia, odhalil jedno z jeho ďalších tajomstiev.
Prejsť na článok
Poslanec Huliak sa ospravedlnil ženám za svoj výrok, no zároveň bránil svoje slová a kritizoval oponentov za polarizujúci jazyk.
Prejsť na článok
Podpredseda Hizballáhu Nabíl Kaúk a veliteľ Alí Karakí zahynuli pri izraelských útokoch v Beirúte, pričom armáda potvrdila smrť viacerých predstaviteľov hnutia.
Prejsť na článok
Bývalí predsedovia parlamentu Béla Bugár a Pavol Hrušovský odsúdili, že Plaváková odmietla odstrániť nálepky ideologického hnutia zo svojho notebooku.
Prejsť na článok
Vo voľbách do rakúskeho parlamentu získala FPÖ 29,1% hlasov, Zelení a NEOS sa dostali do koalície, otázka vlády ostáva otvorená.
Prejsť na článok
Na Queer Political Human Rights Conference vystúpili Olaf Scholz a Thomas Haldenwang, pričom akciu spestrila drag šou a vystúpenie kapely The Snake Boys.
Prejsť na článok
Plánovaný Orechovský most v Trenčíne čaká na vyjadrenie úradu, jeho výstavba sa začne až po získaní eurofondov.
Prejsť na článok
Rast reálnych miezd a dlh eurozóny ukazuje, ako inflácia ovplyvňuje naše financie, pričom dlh k HDP klesol z 90,8 na 88,6 percenta.
Prejsť na článok
Text analyzuje, ako sa súčasná spoločnosť vyrovnáva s odloženou dospelosťou a infantilizáciou, pričom problémy sa prenášajú aj do politiky.
Prejsť na článok