Izraelská vláda údajne stráca dôveru USA v konflikte na Blízkom východe

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena vraj prestáva veriť izraelskej vláde v aktuálnom konflikte na Blízkom východe. Nedôvera sa podľa portálu Axios.com týka vojenských a diplomatických plánov Izraela.

Biden zvažuje návštevu Izrael Americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v New Yorku v stredu 20. septembra 2023. Ilustračné foto: TASR/AP

Americkí predstavitelia podľa zdrojov portálu tvrdia, že Biely dom v poslednom čase niekoľkokrát prekvapili izraelské vojenské alebo spravodajské operácie. V niektorých prípadoch o nich neboli USA vopred informované, prípadne s nimi neboli tieto akcie konzultované.

Ide napríklad o zámer zabiť vodcu Hamasu Ismaila Haníju či o útok na predstaviteľov hnutia Hizballáh prostredníctvom výbušnín umiestnených do ich pagerov.

Američania sa tiež obávajú, či bude odpoveď Izraela na nedávny iránsky útok primeraná a požadujú v tejto otázke jasnosť a transparentnosť. Očakávajú, že budú vopred informovaní o konkrétnych plánoch, ak majú židovskému štátu pomôcť pri prípadnej obrane pred ďalším raketovým útokom.

Biely dom sa k tejto záležitosti odmietol oficiálne vyjadriť a nereagovalo ani veľvyslanectvo Izraela vo Washingtone.

(bra)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok