Jean-Marie Le Pen má Európskemu parlamentu vrátiť 300-tisíc eur. Boli to vraj neoprávnené výdavky

Európsky parlament (EP) žiada od bývalého francúzskeho europoslanca Jeana-Marie Le Pena viac ako 300-tisíc eur, na ktoré nemal nárok. Upozornili na to tlačová agentúra AFP a denník Le Monde.

LePen Jean-Marie Le Pen. Foto: Wikipedia

Europarlament obviňuje bývalého predsedu Národného frontu (dnes Národné združenie – RN), že si ako europoslanec neoprávnene účtoval poplatky za výkon mandátu. Bývalý líder francúzskej krajnej pravice sa proti tomuto rozhodnutiu odvolal na Všeobecný súd Európskej únie, oznámil jeho právnik François Wagner.

Agentúra AFP cituje nálezy Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) z marca 2022. Podľa nich boli v rokoch 2009 až 2018 zakladateľovi NF neoprávnene preplatené výdavky za informačné letáky, perá, vizitky, kravaty, dáždniky, kuchynské váhy, stolové hodiny, náramky, okuliare na virtuálnu realitu či 129 fliaš vína.

Trestnému stíhaniu v podobnej záležitosti čelí aj jeho dcéra Marine Le Penová. Koncom septembra sa dostavila pred parížsky trestný súd spolu s ďalšími 26 osobami pre podozrenie zo sprenevery finančných prostriedkov EÚ. Súdny proces sa koná takmer desať rokov po začatí pôvodného vyšetrovania.

(tasr)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok