V Česku bude zrejme zarábať aj Eva Pavlová. Platiť ju chcú za funkciu manželky prezidenta

Novela zákona o kancelárii prezidenta Českej republiky navrhuje partnerke prezidenta prideliť niečo ako "prezidentský" plat.

431008868_907537901377195_6372773984697289019_n Prezident ČR Petr Pavel s manželkou Evou. Foto: FB/Petr Pavel

„Vzhľadom na to, že úloha manžela (partnera) prezidenta republiky má predovšetkým reprezentatívny charakter a nespočíva vo výkone funkcií vyplývajúcich z ústavy, navrhuje sa, aby viacúčelová paušálna náhrada prislúchajúca manželovi (partnerovi) prezidenta republiky mesačne bola stanovená vo výške 30 percent z viacúčelovej paušálnej náhrady výdavkov spojených s výkonom funkcie prezidenta republiky,“ píše sa v návrhu novely podľa iDnes.

Zákon chce meniť ministerstvo práce a sociálnych vecí. Pri súčasných pravidlách by tak mesačný plat „polovičky“ hlavy štátu predstavoval v prepočte 3 760 eur.

„Kancelária prezidenta republiky vníma navrhovanú právnu úpravu ministerstva ako komplexné riešenie, ktoré by malo po prvýkrát v histórii umožniť efektívne fungovanie prvej dámy tak, aby zodpovedala potrebám a očakávaniam spojeným s touto funkciou,“ reagoval vedúci Kancelárie prezidenta republiky Milan Vašina.

Dodal, že funkcia prvej dámy je funkciou, ktorú v podstate nemožno spájať so zamestnaním alebo inou zárobkovou činnosťou. „Napriek tejto skutočnosti manželka prezidenta republiky doteraz nebola za výkon tejto funkcie odmeňovaná,“ podotkol.

(max)


Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok