Slovensko získalo grant 4,5 milióna eur na podporu rozvoja jadrových programov

Grant vo výške päť miliónov dolárov (4,55 milióna eur) na podporu aktivít k rozhodnutiu výstavby malých modulárnych reaktorov (SMR) dostala Slovenská republika v rámci projektu NEXT.

Vládny kabinet sa po vymenovaní a prevzatí agendy zišiel na prvej schôdzi Denisa Saková. Foto: Martin Baumann/TASR

Ide o projekt iniciatívy USA na podporu a zavádzanie jadrových programov, inovácií a výmenu skúseností prostredníctvom spolupráce s akademickým sektorom.

„Jadro a jadrová energie sú najhlavnejšie témy v rámci energetického sektora, pretože nám výrazne pomôžu dekarbonizovať náš priemysel, prispejú ku klimatickým cieľom, ale najmä zabezpečia energetickú bezpečnosť a nezávislosť Slovenska. Som preto veľmi rada, že sa nám ako malej krajine podaril takýto veľký a významný úspech,“ uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas).

Aktivity programu NEXT by mohli prispieť k ďalšiemu rozvoju zavádzania technológií SMR a ich možnosti umiestnenia v lokalitách bývalých uhoľných elektrární. Cieľom aktuálneho grantového projektu je pritom financovať aktivity, ktoré povzbudia krajiny k rozhodnutiu výstavby SMR, a vytvoriť kapacity na implementáciu.

Okrem poradenských služieb v oblasti technických a regulačných požiadaviek pre SMR je medzi podporovanými aktivitami aj spolupráca s americkými univerzitami, návšteva amerických jadrových zariadení či príprava stratégií k zavádzaniu SMR, doplnil rezort hospodárstva.

„Dopyt po elektrine bude rásť. Malé modulárne reaktory nemajú nahradiť naše existujúce jadrové zdroje, ktoré bezpečne, spoľahlivo a bez priamych emisií oxidu uhličitého (CO2) pokrývajú väčšinu spotreby na Slovensku. SMR majú byť doplnkom energetického mixu pre energetickú sebestačnosť krajiny v budúcnosti. Grant, ktorý sme získali v medzinárodnej konkurencii, je skvelá správa. Dáva nám možnosti akcelerovať prípravy projektov, ktoré sú dôležité pre úspech našej energetickej transformácie,“ uzavrel generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček.

(tasr)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok