Finančná správa skontroluje Slovnaft. Nechce zaplatiť špeciálnu daň z nadmerného zisku

Slovnaft odmieta daň z nadmerného zisku zo spracovania lacnejšej ruskej ropy, ktorú nariadil exminister financií Igor Matovič. Do firmy preto prídu kontrolóri z Finančnej správy SR, potvrdil pre Aktuality jej prezident Jozef Kiss.

Oszkár Világi prevádzka Generálny riaditeľ a. s. Slovnaft Oszkár Világi. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Slovenská rafinéria vďaka embargu na ruskú ropu nakupovala základnú surovinu za nižšie ceny ako konkurencia na globálnom komoditnom trhu.

Štát to chcel zdaniť, ale firma oznámila, že daň z nadmerného zisku sa na ňu nevzťahuje, lebo v tomto roku nedosiahla 75 percent obratu „z oblasti ťažby, dobývania, rafinácie ropy alebo výroby koksárenských produktov“.

Aktuality upozorňujú, že podľa účtovnej závierky Slovnaftu za rok 2023 jeho tržby za motorové palivá tvorili 71,75 percenta z jeho obratu a ostatné rafinérske výrobky predstavovali 6,28 percenta. Po zrátaní by preto mali tržby „z oblasti ťažby, dobývania, rafinácie ropy alebo výroby koksárenských produktov“ tvoriť 78,03 percenta, čo už prevyšuje hranicu, aby firma musela zaplatiť špeciálnu daň.

„Sú presne dané pravidlá a metodika, podľa ktorých sa účtuje, a tá nedáva priestor na žiadnu individuálnu kreativitu. Účtovné závierky sú detailné, rovnako aj integrovaná správa Skupiny MOL,“ reagoval na výpočty hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Redakcia Aktualít oslovila aj materskú spoločnosť MOL a ministerstvo financií, ale na otázky neodpovedali.

(est)


Turisti znovu objavili čaro vodných nádrží na východe – Zemplínskej šíravy a Domaše. Domáci vždy prichádzajú s niečím novým, čo hostí zaujme. Rozvoj lokalít a návštevnosť im môžu závidieť prevádzkovatelia aj iných slovenských rekreačných lokalít.
Prejsť na článok
Vojna v Gaze narušila tradičné oslavy sviatkov, pričom Palestínčania čelili obmedzeniam prístupu k posvätným miestam.
Prejsť na článok
Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok