Zelenskyj v Taliansku: Vojna by sa mohla ukončiť najneskôr do roku 2025

Ukrajinský prezident navštívi Taliansko už druhýkrát za mesiac, a opäť sa stretne s premiérkou Giorgiou Meloniovou. A to aj napriek tomu, že pôvodne plánované stretnutie lídrov NATO v Ramsteine sa nekoná pre hurikán Milton na Floride.

Zelenskyj v Dánsku Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Volodymyr Zelenskyj na európsku cestu nezanevrel a po návšteve Chorvátska ho čakajú aj stretnutia v Paríži, vo Vatikáne i v Berlíne. Píše taliansky denník Corriere della Sera.

Ukrajinský prezident je presvedčený, že „je čas hľadať východisko, ktoré nenechá Ukrajinu na kolenách a nevystaví ju v budúcnosti novej agresii zo strany Ruska“.

„V októbri, novembri a decembri máme reálnu šancu posunúť situáciu smerom k mieru a trvalej stabilite,“ napísal v stredu ukrajinský prezident na sociálnej sieti X. Situácia na mieste podľa neho vytvára príležitosť na rozhodné kroky k ukončeniu vojny najneskôr do roku 2025.

Hoci sa území vzdať evidentne neplánuje, je pripravený na prímerie pozdĺž súčasnej línie – bez uznania novej oficiálnej hranice, výmenou za isté záväzky Západu. Jednak bezpečnostnú záruku od USA, akú Spojené štáty poskytli Japonsku, Južnej Kórei či Filipínam, ako aj rýchly vstup Ukrajiny do EÚ.

(max)