Rusko bude do konca dekády schopné zaútočiť na NATO, vyhlásil šéf nemeckej tajnej služby

Riaditeľ Spolkovej spravodajskej služby (BND) Bruno Kahl vystúpil pred kontrolným výborom Bundestagu so správou, podľa ktorej ruské vojnové kapacity dosiahnu schopnosť zaútočiť na NATO do roku 2030.

Berlin, Germany. 19th July, 2024. Bruno Kahl, BND President, speaks at the opening of the extension to the BND Visitor Center. Credit: Britta Pedersen/dpa/Alamy Live News Bruno Kahl. Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„Najneskôr do konca tohto desaťročia budú ruské vojská schopné zaútočiť na územie NATO,“ povedal Kahl na vypočutí v nemeckom parlamente. „Kremeľ považuje Spolkovú republiku Nemecko za nepriateľa,“ vysvetlil s tým, že Nemecko je druhou najväčšou krajinou podporujúcou Ukrajinu vo vojne, ktorá trvá už tretí rok.

„Sme tak v priamom konflikte s Ruskom,“ citovala šéfa tajnej služby televízia N-TV. Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa Kahla nesústredí len na Ukrajinu, ale aj na „vytvorenie nového svetového poriadku“.

Ruské tajné služby čoraz viac využívajú všetky svoje prostriedky „bez akejkoľvek pretvárky“. „Ďalšia eskalácia situácie je čokoľvek, len nie nepravdepodobná,“ varoval šéf BND a dodal, že politici by mali dať nemeckým bezpečnostným službám prostriedky a právomoci na odvrátenie týchto hrozieb.

Ukrajinský spravodajský portál Jevropejska pravda dodal, že nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová nedávno varovala pred rastúcimi aktivitami Moskvy v Nemecku. Z tohto dôvodu jej rezort pripravil návrh zákona, ktorý rozšíri opatrenia na preverovanie zamestnancov v citlivých odvetviach, ako sú informačné technológie a komunikácie, štátna správa a kritická infraštruktúra.

(sab)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok