Predĺženie poverenia Pôdohospodárskej platobnej agentúre nezažehná problémy poľnohospodárov

Poslanec Národnej rady SR Marián Čaučík z Kresťanskodemokratického hnutia by sa z predĺženia akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) do októbra 2027 tešil viac, ak by PPA v poslednom období netrápili problémy.

Vo¾by24: KDH odporúèa voli za prezidenta I. Korèoka Marián Čaučík z KDH v popredí. Foto: Lukáš Mužla/TASR

„Tešili by sme sa viac, ak by sme nevideli problémy, ktoré činnosť PPA za posledný rok sprevádzajú, a to personálne výmeny vo vedení agentúry a špeciálne na poste generálneho riaditeľa, ťažko zvládnutý proces vyplácania priamych platieb poľnohospodárom a nečerpanie finančných prostriedkov zo starého aj nového programového obdobia,“ priblížil Čaučík.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer) podľa neho opakovane hádže vinu na tých, ktorí vládli v predchádzajúcich troch rokoch a v tejto súvislosti hovorí o obrovských zdrojoch, ktoré ostali nevyčerpané z Programu rozvoja vidieka. To je však podľa Čaučíka najmä problém vlády Smeru a SNS z rokov 2016 až 2020, kedy nerozbehli čerpanie a neotvorili potrebné výzvy.

Čaučík upozornil, že v rokoch 2020 až 2023 vlády museli predovšetkým obnoviť dôveru EÚ v systém riadenia po korupčných kauzách a získať opäť akreditáciu PPA, čo sa podarilo. Dôvera však podľa poslanca za KDH dodnes nie je obnovená.

„Pýtam sa pána ministra, prečo nebol dodnes zverejnený forenzný audit, ktorý dostala Európska komisia a ktorý preukázal spreneveru finančných prostriedkov za roky 2015 až 2019 v súvislosti s kauzou Dobytkár. Kým sa dôveryhodne neodstránia pochybnosti z minulosti, budú tu aj pochybnosti o tom, či PPA funguje, ako má a či opäť získa a udrží si dôveru EK a jej uznanie trvalej akreditácie agentúry,“ dodal Čaučík.

(tasr)


Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok